GRONINGEN - De rechtbank Overijssel veroordeelt een 59-jarige man tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar voor het plegen van ontucht met een minderjarige leerlinge en het bezit van kinderporno. Daarnaast mag de man het beroep als docent van minderjarigen niet meer uitoefenen, moet hij verplicht in behandeling en moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 8.000 euro.

Seksueel getinte gesprekken

In 2014 pleegde de man als leerkracht en vertrouwenspersoon een half jaar lang meerdere malen ontucht met de toen 15-jarige leerlinge van een middelbare school in Groningen. Hij voerde als vertrouwenspersoon op school veel gesprekken met haar over haar persoonlijke problemen en na verloop van tijd vond het contact tussen de man en de leerlinge ook via WhatsApp en later ook via een anonieme chatsite plaats. De gesprekken werden seksueel getint en de man wist de leerlinge ertoe te bewegen dat zij vergaande seksueel getinte afbeeldingen van haarzelf naar hem verstuurde. De man was, naar eigen zeggen, verliefd, en deze verliefdheid leidde ertoe dat hij seksuele handelingen met haar pleegde.

Vertrouwen ernstig beschaamd

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij niet in staat was om professionele afstand tot zijn leerlinge te bewaren. In plaats daarvan heeft de man zich laten leiden door zijn eigen gevoelens en seksuele behoefte. De rechtbank rekent dit de man zwaar aan. Door zijn handelwijze heeft hij ernstig inbreuk gemaakt op het vertrouwen dat de leerlinge in hem had als leerkracht en haar vertrouwenspersoon en als mens. Ook heeft hij met zijn handelen het vertrouwen van zijn collega’s en de ouders van de leerlinge op ernstige wijze beschaamd. Een middelbare school behoort een veilige plaats te zijn voor leerlingen, waar zij tegen seksueel overschrijdend gedrag moeten worden beschermd. De man had, als volwassen man en in het bijzonder als leerkracht en vertrouwenspersoon, zijn verantwoordelijkheid moeten kennen en de minderjarige leerlinge tegen zichzelf in bescherming moeten nemen.

Vrijspraak

De rechtbank spreekt de man vrij voor de ontuchtige handelingen die hij na haar zestiende verjaardag bij de leerlinge gepleegd zou hebben, omdat het bewijs daarvoor in die periode ontbreekt.