GRONINGEN - Op drie nieuwe locaties in de provincie Groningen wordt vanaf maandag 12 september continu op de snelheidslimiet en het negeren van rood licht gecontroleerd. Die dag gaan drie nieuwe flitspalen aan in Leek, Glimmen en Groningen. Gemeenten, politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor gaan aanpassen en dat de verkeersveiligheid in Groningen verbetert. Overtredingen worden vanaf maandag rechtstreeks doorgestuurd naar het CJIB.

De flitspaal in Leek staat op de kruising van de Auwemalaan met de Oldenoert, richting Tolbert. Hier geldt een maximum snelheid van 50 km/uur. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de flitspaal te plaatsen nadat de gemeente Westerkwartier en de politie een aanvraag hebben ingediend, waarin zij aangeven dat op de Auwemalaan vaak te hard wordt gereden en veel ongevallen gebeuren. De Auwemalaan is een belangrijke ontsluitingsweg, en ligt op de route van en naar de A7. Er zijn meerdere oversteken voor fietsers en voetgangers, en aan zijstraten liggen twee basisscholen. Door de hoge verkeersintensiteit en de kruising met kwetsbare verkeersdeelnemers vormt een te hoge snelheid een groot risico. Er gebeuren dan ook regelmatig ongevallen.

De flitspaal in Glimmen staat op de Rijksstraatweg ter hoogte van huisnummer 66. Hier geldt een maximum snelheid van 50 km/u. De Rijksstraatweg is een drukke ontsluitingsweg, dwars door Glimmen. De route wordt door weggebruikers vaak als alternatief gebruikt als het verkeer vastloopt op de A28. Door te hoge snelheden is het voor bewoners van de Rijksstraatweg lastig om van hun erf af te komen. Kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers moeten hier vaak oversteken om van de ene naar de andere kant van het dorp te komen. Door de hoge snelheid is de kans op een ongeval groter.

De flitspaal in Groningen staat op de Sontweg, bij de kruising met de Europaweg. Op deze wordt te hard gereden en vaak het rode licht genegeerd door bestuurders die rechtsaf slaan. Het is één van de drukste kruispunten van de stad. Het negeren van een rood verkeerslicht is hier opvallend hoog. Dat is, zeker in combinatie met kruisend fietsverkeer, een groot risico. Er gebeuren dan ook regelmatig ongevallen.

Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid. In de afgelopen periode zijn de flitspalen getest. Vanaf 12 september krijgen alle overtreders een boete. Later dit jaar gaat nog een flitspaal in Leek aan, en nog een nieuwe flitspaal in Groningen langs de Europaweg.

De flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het CJIB. Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie is verbeterd. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan, na overleg met de politie en de gemeente, of handhaving met een flitspaal langer noodzakelijk is.