GRONINGEN - Wie met de auto of motor te hard rijdt over de Europaweg richting de Sontweg in Groningen, krijgt vanaf 19 oktober een boete. Vanaf die datum zal een flitspaal continu handhaven op de maximum snelheid. De gemeente Groningen, de politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor aanpassen en dat de verkeersveiligheid in de gemeente Groningen verbetert.

De flitspaal staat op de Europaweg richting de Sontweg, ter hoogte van het tankstation. Hier geldt een maximum snelheid van 50 km/u. De gemeente Groningen en de politie dienden een aanvraag in voor de flitspalen vanwege de verkeersveiligheidsrisico’s en het hoge aantal ongevallen op deze weg. Vorige maand ging al een flitspaal op de kruising Europaweg / Sontweg aan.

Op de Europaweg wordt vaak te hard gereden. De weg verbindt de zuidelijke ringweg met de binnenstad van Groningen, en is daarmee één van de drukste wegen van de stad. Een te hoge snelheid vormt met deze hoge intensiteit en het naderen van een druk kruispunt een groot risico. Er gebeuren dan ook regelmatig (kop-staart)ongevallen.

Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid. In de afgelopen periode is de flitspaal getest. Vanaf 19 oktober krijgen alle overtreders een boete.

De flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het CJIB. Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie is verbeterd. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan, na overleg met de politie en de gemeente, of handhaving met een flitspaal langer noodzakelijk is.