HOOGKERK - De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft op 30 april 2021 uitspraak gedaan in de zaak Hoogkerk, waarbij in de nacht van 15 op 16 augustus 2020 een 51-jarige restauranthouder door messteken om het leven is gekomen . Rond half vier ‘s nachts vond een confrontatie plaats in Hoogkerk tussen de drie verdachten (Robin P., Nico P. en Alex van der V.), en het slachtoffer en diens zoon. De drie verdachten hebben tot op heden ontkend dat zij die nacht geweld hebben gebruikt.

De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van 8 jaren geëist tegen alle verdachten wegens het medeplegen van doodslag.

Uit de hand gelopen confrontatie

De confrontatie is (uiteindelijk) ontstaan naar aanleiding van een woordenwisseling tussen de zoon van het slachtoffer en verdachten Robin P. en Alex van der V. die nacht voor de woning van verdachte Robin P. in Hoogkerk. De zoon van het slachtoffer en verdachte Robin P. hebben direct daarop hun vaders gebeld. Nico P., de vader van Robin P., is meteen naar woning van Robin P. gekomen. Het slachtoffer en zijn zoon zijn kort daarna gekomen, gewapend met een mes en een ploertendoder. Het slachtoffer is bij aankomst in de straat direct naar de verdachten gelopen en heeft verdachte Nico P. een harde klap op zijn hoofd gegeven met de ploertendoder. Wat er verder precies is gebeurd is voor de rechtbank niet volledig duidelijk geworden. Wel is duidelijk dat op meerdere manieren geweld is uitgeoefend jegens het slachtoffer, getuige het grote aantal letsels op verschillende plekken op zijn hoofd en lichaam. Daarbij zijn in elk geval een mes en een honkbalknuppel gebruikt. Het steekletsel in de rug bleek fataal; het slachtoffer is kort daarna op de stoep in elkaar gezakt en ter plaatse overleden.

Doodslag
De rechtbank acht bewezen dat de 24-jarige Robin P. de fatale messteken heeft toegebracht. De rechtbank baseert dit onder meer op het feit dat getuigen hebben verklaard dat Robin P. kort na het voorval zelf heeft gezegd dat zijn vader op zijn hoofd werd geslagen en dat hij vervolgens een mes heeft gepakt en heeft gestoken. De alternatieve scenario’s die de verdediging heeft aangedragen vindt de rechtbank niet aannemelijk.

Geen (medeplegen van) doodslag
De rechtbank vindt dat de 51-jarige Nico P., de vader van Robin P., en de 23-jarige Alex van der V., een vriend van Robin P., niet verantwoordelijk zijn voor de dood van het slachtoffer. Niet bewezen kan worden dat zij wisten dat Robin P. tijdens de confrontatie een mes had. Zij worden vrijgesproken van medeplegen van doodslag en medeplegen van zware mishandeling, met de dood tot gevolg.

Wel acht de rechtbank bewezen dat Nico P. en Alex van der V. zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging. Daarnaast acht de rechtbank bewezen dat Alex van der V. die nacht de ruiten bij R. heeft vernield en dat hij de avond daarvoor R. heeft mishandeld.

Gevangenisstraffen en schadevergoedingen

De rechtbank heeft Robin P. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaren. De straf is lager dan de eis omdat de rechtbank, anders dan de officier van justitie, wel rekening heeft gehouden met de rol van het slachtoffer in de escalatie van het conflict.

Nico P. en Alex van der V. zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 5 en 7 maanden. Omdat het voorarrest in hun geval al langer had geduurd, zijn zij onmiddellijk in vrijheid gesteld.

Daarnaast heeft de rechtbank de vorderingen tot schadevergoeding van de partner, de zoons en de ouders van het slachtoffer ten aanzien van Robin P. deels toegewezen.