GRONINGEN - Op maandag 4 oktober 2021 stak een 32-jarige man uit Foxhol (Groningen) een 58-jarige Delftenaar met een mes. Dat gebeurde op de galerij voor de flat van de Delftenaar aan de Burgwal. Het slachtoffer overleed ter plekke. De verdachte stelt uit noodweer te hebben gehandeld. Het OM gelooft dat niet en eiste vandaag tien jaar cel wegens doodslag.

De Groninger had werk gevonden in de Randstad. Om daar te kunnen komen, logeerde hij tijdelijk bij een ver familielid van hem, de Delftenaar. Die had echter moeite met het gedrag van de Groninger, onder meer omdat de verdachte seks had in zijn bed. De Delftenaar besloot daarop de Groninger de deur te wijzen. Die was daar boos over. Ook beweerde hij dat de Delftenaar wat geld van hem zou hebben weggenomen, wat hem nòg bozer maakte

Ruzie

Op de galerij voor de woning van de Delftenaar ontstond een ruzie. Volgens de verdachte zou de Delftenaar daarbij met een mes hebben gezwaaid. De verdachte wist het mes echter af te pakken en stak vervolgens de Delftenaar in zijn zij. Één keer, zo verklaarde hij bij de rechter-commissaris.

Met het mes in zijn zij zou de Delftenaar vervolgens geprobeerd hebben de verdachte bij de enkels te grijpen, over de reling van de galerij te tillen en naar beneden te gooien. Daarop trok de verdachte naar eigen zeggen het mes uit de zij van de Delftenaar en stak opnieuw op het slachtoffer in. Die overleed ter plekke als gevolg van tien steekwonden. De verdachte claimt noodweer.

Tien steken

De officier van justitie vindt het verhaal van de verdachte niet aannemelijk. Er zijn geen getuigen of beelden die opheldering kunnen geven over wat er is gebeurd op de galerij. Er is ook geen DNA van het slachtoffer aangetroffen op de kleding van verdachte (wat je zou verwachten aangezien het slachtoffer zou hebben geprobeerd de verdachte over een reling te tillen). Het mes is evenmin gevonden. Een bekende van verdachte stelt dat hij tegen haar heeft gezegd dat hij het mes in het water heeft gegooid. Verdachte heeft zelf nooit duidelijkheid hierover verschaft.

Opvallend is ook dat toen verdachte direct na de gebeurtenissen verschillende mensen belde, hij met geen woord sprak over de reling. Dat verhaal kwam er pas uit tijdens het verhoor bij de rechter-commissaris.

Noodweer?

Maar stél dat het allemaal precies is gebeurd zoals de verdachte beweert. Dan nóg komt hem geen beroep op noodweer toe. Want dat zou betekenen dat de gewonde Delftenaar ongewapend was toen hij de Groninger over de reling probeerde te werken. Een schop of een duw van de Groninger zou voldoende zijn geweest om deze ‘aanval’ van de Delftenaar af te weren.

Er was geen reden om het mes uit de zij van de Delftenaar te trekken en opnieuw negen keer in te steken op het slachtoffer. Een dergelijke reactie staat niet in verhouding tot de zogenaamde ‘aanval’ van de Delftenaar.

Kortom, het verhaal van de verdachte rammelt volgens de officier van justitie aan alle kanten. Zij is ervan overtuigd dat de Groninger boos was op de Delftenaar en hem om die reden meermalen heeft gestoken met dodelijk gevolg: “Iemand die bereid was zijn woning voor hem te openen en hem in huis te nemen, terwijl daar nauwelijks ruimte voor was.” Zij eiste tegen de verdachte tien jaar cel wegens doodslag. De uitspraak is over twee weken.