MARUM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank Zwolle onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 45-jarige man uit de gemeente Marum. Het OM verwijt verdachte het voorhanden hebben van professioneel vuurwerk, zoals mortierbommen en vuurpijlen.

Verkeerscontrole

Verdachte werd op 7 december 2020 werd tijdens een verkeerscontrole in de gemeente Twenterand aan de kant gezet. Zijn bestelbus werd gecontroleerd en stond vol met grote bruine dozen met daarover een groen dekzijl. Bij de controle bleek dat er ongeveer 550 kilo vuurwerk in de laadruimte aanwezig was. Het ging om ruim 2500 stuks illegaal vuurwerk van de zwaarste categorie. Het vuurwerk werd in beslag genomen en door een speciaal bedrijf opgehaald.

Ernst van de feiten en strafmaat
Het gevaar van dit soort vuurwerk en de explosieve kracht daarvan is algemeen bekend. Het is verboden dergelijk vuurwerk te transporteren en voorhanden te hebben. De officier weegt verder mee in zijn oordeel dat verdachte in het verleden twee boetes heeft gehad voor het overtreden van het Vuurwerkbesluit. Tegen de verdachte eist de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden.

De rechtbank doet op 13 september uitspraak.