GRONINGEN - De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft een man (75) uit Leek veroordeeld voor het heimelijk filmen van zijn huisgenoten door middel van het plaatsen van een spycam in de badkamer en voor het vervaardigen en bezitten van kinderporno.


Heimelijke opnames in badkamer
De man heeft heimelijk opnames gemaakt van zijn vrouwelijke gezinsleden, waaronder zijn minderjarige stiefdochter, op momenten dat zij in de badkamer van hun gezamenlijke woning waren. Hij deed dit door een zogenaamde spycam in een shampoofles te plaatsen en deze verdekt op te stellen.

Veilige omgeving
De rechtbank rekent het de man onder andere zwaar aan dat hij met het heimelijk filmen van zijn huisgenoten ernstige inbreuk heeft gemaakt op hun privacy. Zij mochten erop vertrouwen dat zij in hun eigen woning, meer in het bijzonder in hun eigen badkamer, veiligheid konden genieten en niet bespied of heimelijk gefilmd zouden worden

Strafoplegging
Aan hem is een deels voorwaardelijke gevangenisstraf (met aftrek van voorarrest) opgelegd met daaraan gekoppeld allerlei bijzondere voorwaarden die tot doel hebben zijn gedrag te beïnvloeden en herhaling te voorkomen. Bij de bepaling van de strafmaat in deze zaak heeft de rechtbank in het voordeel van verdachte rekening gehouden met het feit dat de redelijke termijn voor afdoening van deze zaak is overschreden.