GRONINGEN - De politie heeft op dinsdag 12 juli in de stad Groningen een 50-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van hennepteelt, drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Na de aanhouding werden er zoekingen verricht in panden in Weiteveen en Oostwold (Oldambt). Hier werden een hennepkwekerij en een hennepstekkerij aangetroffen.


De politie kwam de verdachten op het spoor op basis van eigen onderzoek en anonieme meldingen uit Nederland en Duitsland, aangevuld met informatie uit gekraakte telefoonberichten. Het gaat om een 44-jarige man uit Groningen, een 52-jarige man uit Emmer-Compascuum, en een 44-jarige vrouw uit Emmer-Compascuum en een 30-jarige vrouw uit Emmer-Compascuum.

Zoekingen

Bij de zoekingen werden onder meer grote hoeveelheden contant geld, een grote hoeveelheid hennep en meerdere vuurwapens en munitie aangetroffen. Uiteraard is er door de politie ook financieel onderzoek gedaan. Hieruit kwamen aanwijzingen naar voren dat de verdachten ook betrokken zijn geweest bij witwassen. Daarnaast heeft de politie beslag gelegd op meerdere voertuigen, woningen en bankrekeningen.

Newton

Het onderzoek is verricht binnen het project Newton, dat bestaat uit meerdere interventieteams die zich in Noord-Nederland richten op het aanpakken van drugscriminaliteit en ondermijning. “Binnen dit onderzoek is nauw samengewerkt met de Duitse politie”, zegt Heidi de Voogd, teamleider Newton. “In samenwerking met de Nederlandse politie zorgden ze voor constante opsporingsondersteuning en coördinatie aan Duitse zijde. Ook konden Duitse rechercheurs zo informatie doorgeven over de verdachten.”

Onderzoek gaat door

Het onderzoek naar deze verdachten en hun betrokkenheid bij het faciliteren van professionele hennepteelt is met de aanhoudingen nog niet afgerond. “Iedere interventie levert weer meer kennis en informatie op”, zegt De Voogd. “Dat kunnen we in dit onderzoek en in andere onderzoeken naar criminele organisaties met een ondermijnend karakter weer gebruiken.”