GRONINGEN - De officier eiste donderdag in de rechtbank in Groningen vijf jaar gevangenisstraf en TBS tegen een 39-jarige man uit Midden-Groningen die, samen met een 31-jarige medeverdachte, verdacht wordt van een gewelddadige woningoverval in Bourtange op 27 september 2019.

Laffe daad
“Een laffe en verwerpelijke daad, die verdachten zeer kwalijk te nemen valt”. Zo omschrijft de officier de woningoverval op een slachtoffer uit Bourtange, een man op leeftijd met diverse ernstige aandoeningen. De nietsvermoedende slapende bewoner zag zich midden in de nacht met de verdachte geconfronteerd en zonder dat hij zichzelf ook maar enigszins heeft kunnen verweren, werd hij hevig mishandeld en voor dood achtergelaten. Het slachtoffer heeft door het geweld meerdere botbreuken in het gezicht opgelopen, en oogletsel waardoor hij aan een oog nog maar met 25 procent ziet. De gevolgen voor het slachtoffer zijn groot. Hij kan zijn hobby’s niet meer beoefenen en hij ondervindt een verlies aan zelfredzaamheid, gevoel van veiligheid en sociale contacten.De buit bestond uit wat geld, portemonnees en pasjes, een auto die later gedumpt is, en sieraden. Sieraden die voor het slachtoffer van grote emotionele waarde waren.

Meer feiten
De 39-jarige verdachte heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan meer ernstige feiten, waaronder brandstichtingen en een verkrachting van, wederom, een kwetsbaar slachtoffer. Ook dit feit vond in haar eigen woonruimte plaats; een plek waar zij zich veilig hoort te voelen. Verdachte neemt ten aanzien van dit feit geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn handelen, iets wat de officier hem kwalijk neemt.

Motivering eis
De officier neemt in haar eis mee dat de 39-jarige verdachte eerder is veroordeeld voor vermogensdelicten, inbraken en bedreiging. De officier constateert dat verdachte, ondanks hulpverleningstrajacten die in het verleden hebben plaatsgevonden, blijft terugvallen in crimineel gedrag waarbij fors geweld niet wordt geschuwd. Wat het OM betreft moet de maatschappij tegen het delictgedrag van de verdachte beschermd worden. Zij eist tegen deze verdachte een gevangenisstraf voor de duur van vijf jaar en het opleggen van TBS met dwangverpleging.

De zaak tegen de 31-jarige medeverdachte is aangehouden in verband met een wrakingsverzoek van de verdediging. Het is niet bekend wanneer deze zaak wordt hervat.

De rechtbank zal, indien mogelijk, in beide zaken gelijktijdig uitspraak doen.