GRONINGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft TBS met dwangverpleging geëist tegen een 21-jarige man uit Groningen. Hij wordt verdacht van het in de nacht van 20 op 21 november 2021 doodsteken van de dan ook 21-jarige Damian Eggens aan de Damsport in de Stad-Groningen. Hij wordt in de woning van de verdachte met een van oorsprong Japans zwaard, een katana, op meerdere plekken in zijn lichaam gestoken en overlijdt ter plaatse. De verdachte bekent Damian met dat zwaard om het leven te hebben gebracht.

Schizofrenie

Bij de verdachte is volgens het Pieter Baan Centrum (PBC) sprake van schizofrenie. Uit het verdere onderzoek van het PBC is gebleken dat het doodsteken van Damian niet aan de verdachte kan worden toegerekend. Het OM volgt het advies van het PBC en eist daarom een ontslag van alle rechtsvervolging. Om die reden is het niet mogelijk een gevangenisstraf te eisen.

Recidive

Volgens de deskundigen van het PBC bestaat er een grote kans dat de verdachte weer op zeer ernstige wijze geweld gaat gebruiken. Omdat de verdachte een ziekelijke stoornis van zijn geestvermogen heeft en er sprake is van een grote kans op herhaling eist de officier van justitie TBS met dwangverpleging.

Doodslag

De vraag die voor ligt aan de rechtbank is welk strafbaar feit de verdachte heeft begaan; in dit geval moord of doodslag. Om het als moord te kunnen kwalificeren moet de verdachte met voorbedachte raad hebben gehandeld.

Er zijn in de ogen van de officier van justitie uiteindelijk te weinig aanknopingspunten in het dossier voor moord. Eerder is er een aanknopingspunt voor het handelen in een opwelling. Daarom is er in de ogen van het OM sprake van doodslag.

Leegte

Moord of doodslag, gevangenisstraf of TBS. Feit blijft dat de verdachte Damian Eggens op een gruwelijke wijze van het leven heeft beroofd. Het leven van de nabestaanden zal nooit meer hetzelfde zijn. ”Zij zullen allemaal verder moeten met een onherstelbaar groot verlies en een leegte die op geen enkele wijze is op te vullen.”