MUNTENDAM - Het Openbaar Ministerie (hierna: OM) heeft een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf jaar geëist tegen een 56-jarige man uit Muntendam. Hij wordt verdacht van het op 7 november 2021 op afschuwelijke wijze om het leven brengen van zijn ex-partner in hun woning.

Volgens de officier van justitie (hierna: officier) knijpt de man na een ruzie de keel van de 50-jarige vrouw dicht. Daarna plakt hij haar hoofd af met doorzichtige tape en ductape en mishandelt hij haar bruut. Ook betast hij de vrouw nog.

Dictafoon

De man bekent dat hij zijn ex-partner om het leven heeft gebracht. Hij ontkent echter haar te hebben geslagen, ondanks het feit dat het slachtoffer fors letsel heeft. Bij het begin van de ruzie heeft de vrouw de dictafoon van haar telefoon aangezet. Daarop is onder meer te horen dat de verdachte “jij gaat er aan”, “ik geen leven, jij geen leven” en “laat mij maar voor je zitten” zegt.

Doodslag

De officier kwalificeert het handelen van de man als doodslag. De verdachte heeft immers het opzet gehad om zijn ex-partner om het leven te brengen. Volgens de officier zijn er in het onderzoek onvoldoende aanknopingspunten voor moord. Daarvoor ontbreekt onder andere het bewijs voor een vooropgezet plan dan wel een moment van bezinning bij de verdachte voordat hij zijn ex-partner doodde.

Geen TBS

De verdachte is onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Beiden komen tot de conclusie dat er geen sprake is van een stoornis. Daardoor is het handelen van de verdachte volledig aan hem toe te rekenen en het opleggen van een TBS-maatregel niet aan de orde.

Strafverhogend

Er waren tussen de vrouw en de verdachte al enige tijd enorme spanningen. Het slachtoffer had aan de verdachte kenbaar gemaakt dat zij hem ging verlaten. Toch woonden ze nog onder één dak. De verdachte kon de situatie niet verkroppen. “De wijze waarop hij na de verwurging is omgegaan met haar en wat hij met het lichaam heeft gedaan, dient naar het oordeel van het OM strafverhogend te werken. Uiteindelijk heeft hij de deur op slot gedraaid en is hij weggereden, zonder zich nog om haar te bekommeren en zonder hulp in te schakelen. Hij heeft haar alleen en liggend op de keukenvloer achtergelaten.”

De rechtbank doet waarschijnlijk over twee weken uitspraak in deze zaak.