GRONINGEN - In de uitzending van Danny op straat van donderdag 19 november, kwam een groepje minderjarigen uit Groningen onherkenbaar in beeld. Zij lieten zien dat zij in het bezit zijn van wapens. Naar aanleiding daarvan startten politie en justitie een onderzoek en deden op basis van de Wet Wapens en Munitie vrijdag 20 november in drie woningen in Groningen een doorzoeking. In één van deze woningen vonden de opnamen plaats. Er zijn geen messen aangetroffen; wel enkele slagwapens. Inmiddels is de identiteit van drie van de minderjarigen bekend.


Eén van de minderjarigen die in de uitzending te zien was, werd al voor de uitzending aangehouden voor het overtreden van schorsende voorwaarden. Hij was namelijk onder voorwaarden in vrijheid, in afwachting van een rechtszaak waarin hij verdacht wordt van betrokkenheid bij een steekincident eerder dit jaar. Hij verblijft momenteel in een jeugdgevangenis. Een ander is tijdens de uitzending herkend door zijn moeder en zij heeft zich bij de politie gemeld. Dit is een moedige en waardevolle zet van haar.

Wapenbezit leidt tot wapengebruik
Gemeente, politie en justitie willen niet dat jongeren in het bezit zijn van wapens. Het is immers bekend dat als je een wapen bezit, de kans groot is dat je het ook gebruikt. Dit leidt -terecht- tot grote maatschappelijke onrust. Daarom staat dit thema met hoge prioriteit op de gezamenlijke agenda en zijn politie en het Openbaar Ministerie ook kort na de uitzending het onderzoek gestart. Dit onderzoek loopt nog.

UPDATE - 27 november 2020

Politieagenten deden vrijdag 27 november een doorzoeking in de woning van een 19-jarige man in Groningen stad. Ze doorzochten zijn woning op basis van de Wet Wapens en Munitie. Deze man is een van de vijf jongeren die in de uitzending wapens lieten zien. Bij de doorzoeking vonden de agenten een nepvuurwapen, messen, drugs en enkele maskers die de jongens mogelijk gebruikt hebben in de uitzending. De 19-jarige is aangehouden. Afgelopen week vonden agenten ook al een nepvuurwapen in de woning van een minderjarige in Groningen stad. Hij was ook aanwezig bij de opnamen van de uitzending. Hiermee komt het totaal aantal doorzoekingen op vijf en zijn de identiteiten van alle jongeren die in de uitzending te zien zijn bij de politie bekend. Samen met hulpverlening zullen er gesprekken plaatsvinden met de jongeren en hun ouders.