GRONINGEN - Het Openbaar Ministerie heeft besloten dat een politieambtenaar niet wordt vervolgd voor het toebrengen van letsel aan een vrouw op 4 februari 2023 in de Esperantostraat in Groningen. De vinger van de vrouw werd geraakt door een afketsende kogel uit het vuurwapen van de politieambtenaar. Hij hanteerde dit wapen omdat hij het ontstaan van ernstig letsel bij hem zelf of anderen door een agressieve hond wilde voorkomen.

De Rijksrecherche heeft onderzoek gedaan naar het incident. Daaruit blijkt dat de hond van de gewond geraakte vrouw, een Amerikaanse stafford, een voorbijgaande hond, een Jack Russel, heeft gebeten.

Amerikaanse stafford


De beide eigenaren hebben daarna geprobeerd de honden los te krijgen. Daarbij wordt de eigenaar van de Jack Russell in zijn duim gebeten door de Amerikaanse stafford. De situatie is zodanig, dat omstanders de politie bellen.

Een aanhoudingseenheid van de politie is toevallig in de buurt, omdat FC Groningen die dag thuis speelt. Zij zien bij aankomst in de Esperantostraat de eigenaar van de Amerikaanse stafford op de grond liggen. Ondertussen is haar hond nog steeds volledig gefocust op de Jack Russell. Uiteindelijk weten de eigenaren van de Jack Russell samen met hun hond te ontkomen.

Afketsende kogel


Omstanders zeggen tegen de politieambtenaren dat de Amerikaanse stafford iemand gebeten heeft. Ook ziet de politieambtenaar dat dier tot twee keer toe wild op zich afkomen. Op enig moment trekt de agent zijn vuurwapen en zegt hij dat hij gaat schieten.

Ondertussen ligt de eigenaar van de Amerikaanse stafford, buiten de schootslijn van de politieambtenaar, nog op de grond. De agent schiet zeven keer, waarna de agressieve hond dood is. De eigenaar van de hond blijkt na het incident gewond te zijn aan haar vinger. Hoewel de politieambtenaren ter plaatse er vanuit gingen dat er sprake was van een beetwond bij de gewonde vrouw, blijkt uit onderzoek dat zij is geraakt door een afgeketste kogel.

Passend en geboden


Het OM moet beoordelen of het toegepaste geweld door de politieambtenaar geoorloofd was. Er was sprake van een hectische situatie, waarbij een onberekenbare, agressieve hond op de politieambtenaar en omstanders afkwam. De officier van justitie is van mening dat er op dat moment sprake was van direct gevaar voor omstanders en betrokkenen. Ook concludeert hij dat er op dat moment geen alternatief was voor de politieambtenaar.

Ongelukkig gevolg


Voordat de politieambtenaar schoot heeft hij volgens de officier van justitie gekeken of de op de grond liggende vrouw in zijn schootsveld lag. Ook heeft hij nog iedereen gewaarschuwd dat hij zou gaan schieten. De officier van justitie is van mening dat het in deze situatie passend en geboden was voor de politieambtenaar om zijn vuurwapen te gebruiken. Het feit dat de vrouw geraakt is door een afgeketste kogel, is volgens hem een ongelukkig gevolg van het rechtmatig handelen door de politieambtenaar.