GRONINGEN - Vier verdachten van een woningoverval stonden vanmiddag pro forma terecht bij de rechtbank in Groningen voor de overval op een oudere vrouw in Groningen. Alle verdachten blijven vastzitten.

Het destijds 78-jarige slachtoffer werd in haar huis aan de Groningerweg in de nachtelijke uren ernstig mishandeld, vermoedelijk tijdens een inbraak.

Poging tot doodslag
De vier vastzittende verdachten wordt poging tot doodslag verweten, inbraak danwel afpersing in vereniging.
Het slachtoffer werd 13 april 2019 rond 16:30 uur met fors hoofdletsel aangetroffen door de politie. Op dat moment is duidelijk dat haar woning is doorzocht en dat er sprake is geweest van een gewelddadige woningoverval. De verdachten zijn in beeld gekomen door een DNA hit op een stuk tape dat op de buitenlamp was geplakt van de woning, op een laken afkomstig van het bed van het slachtoffer en een dasspelddoosje afkomstig uit de woning.

Huiszoekingen
Uit de data van de telefoons die in gebruik zijn bij de verdachten blijkt dat die rond het tijdstip van de overval de masten rondom plaats delict hebben aangestraald en er onderling contact is of geprobeerd wordt onderling contact te krijgen.
Verder blijkt uit informatie van de Duitse politie dat alle vier verdachten een aantal dagen na de woningoverval als inzittenden van een grijze BMW zijn gecontroleerd. Een BMW is ook door een getuige gezien rond het tijdstip van de overval. Bij huiszoekingen in Duitsland zijn goederen aangetroffen die afkomstig zijn van de woningoverval, zoals een televisie, sieraden en speldjes.

Het onderzoek loopt nog volop.

‘Voor dood achtergelaten’

De officier noemt de zaak ‘zeer ernstig’: “Het betreft hier een zeer ernstig strafbaar feit waarbij een oudere dame ’s nachts in haar woning is overvallen en flink is toegetakeld en waarbij –zoals het nu lijkt– alleen wat geld, een aantal sieraden, speldjes en een oude tv is weggenomen. Nadat de verdachten de goederen hebben meegenomen hebben ze het slachtoffer voor dood achtergelaten. Zij kan zich niets meer herinneren tussen het moment dat zij rond 23.30 is gaan slapen en het moment dat zij de volgende dag wakker is geworden en direct daarna de politie heeft gebeld. Dit was 16.30 uur ’s middags.”

De verdachten zijn respectievelijk op 9 juni, 22 juni, 2 juli en 3 juli van dit jaar aangehouden. Ze zijn eind juni tot medio juli alle vier voor 90 dagen in gevangenhouding gezet.