GRONINGEN - Bij de rechtbank in Groningen is vandaag, woensdag 8 december 2021, de regiezitting geweest in de zaak tegen een 49-jarige man met de Britse nationaliteit – die op dit moment een lange gevangenisstraf uitzit in Frankrijk – op verdenking van het opdracht geven tot de moord op Gerard Meesters.

De 52-jarige docent Gerard Meesters werd op 28 november 2002 in de hal van zijn woning in Groningen doodgeschoten. De schutter werd in 2005 veroordeeld tot levenslang. Ook de vier andere betrokkenen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen. De opdrachtgever bleef tot nu toe echter buiten beeld.

Onderzoekswensen
De verdediging heeft tijdens de zitting onderzoekswensen naar voren gebracht waarover de rechtbank een beslissing neemt. Pas na afronding van eventueel aanvullende onderzoek kan een inhoudelijke behandeling plaats hebben.

De verdachte was niet fysiek aanwezig in de rechtbank, maar wel via een videoverbinding tussen de zittingszaal en de penitentiaire inrichting waar hij momenteel verblijft. De 49-jarige verdachte is in Frankrijk onherroepelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 jaar wegens de import van 1300 kilo cocaïne. Hij zit vast sinds 2015.

Strafrechtelijk vervolgen
In 2018 werd door politie en Openbaar Ministerie Noord-Nederland nieuw onderzoek gestart. Dit onderzoek naar de opdrachtgever van de moord leidde tot de vervolging van de 49-jarige verdachte, die medio december vorig jaar is verhoord in Frankrijk over zijn rol in de moord. Op basis van het uitvoerige procesdossier heeft het Openbaar Ministerie Noord-Nederland afgelopen juli de beslissing genomen hem strafrechtelijk te vervolgen.

Gerard Meesters werd geliquideerd, als afrekening, omdat leden van de criminele organisatie meenden dat zijn zus en een vriendin van haar drugs zouden hebben gestolen van de bende. De zus van het slachtoffer bleek betrokken bij een gewelddadige Engelse misdaadorganisatie.

Doodgeschoten
Het slachtoffer werd vier dagen voor de moord bedreigd door vijf mannen die bij hem thuis aan de deur kwamen en informatie eisten over de verblijfplaats van zijn zus en haar vriendin. De mannen gaven het slachtoffer een briefje met een telefoonnummer dat hij moest bellen. Op donderdagavond 28 november, kort na zeven uur, was het slachtoffer alleen thuis in zijn woning aan de Uranusstraat toen hij in de deuropening werd doodgeschoten.