GRONINGEN - Achter het monumentale doek van het Stadhuis is de afgelopen tijd heel wat gebeurd: zo is de buitengevel hersteld en schoongemaakt met een laser. Aan de binnenkant is de aannemer begonnen met het demonteren van plafonds.


De ‘plafondkunst’ van Rudi van de Wint past niet in de oorspronkelijke stijl waarin het Stadhuis opnieuw wordt ingericht. Vanwege de cultuurhistorische waarde is besloten het ‘in situ’ te laten, het wordt bedekt maar kan in de toekomst weer worden vertoond.

Verwarmen
In het Waagplein is een warme en koude bron gemaakt die in principe het hele stadhuis moet kunnen verwarmen. Pas bij ingebruikname kan gekeken worden of dit daadwerkelijk ook zo is. Zo niet, kunnen andere middelen worden toegepast.

Raadzaal
De komende weken begint de grootste operatie: de opbouw van een stalen constructie in de nieuwe raadzaal. Dat wordt een specialistische en spannende klus. Ook gaat de aannemer de buitengevel schilderen. Hiervoor is onderzoek gedaan naar de oorspronkelijke kleuren.

Op schema
Door het schoonmaken van de buitengevel hebben de werkzaamheden een beetje vertraging opgelopen. De oplevering komt echter niet in gevaar: in januari 2022 is de klus klaar. Ook financieel ligt de verbouwing op schema.

Lees meer over de actuele werkzaamheden in de brief aan de raad. Lees meer over de verbouwing van het Stadhuis op de website.