KOLHAM - De rechtbank Noord-Nederland heeft aan de verdachte van een steekpartij in Kolham TBS met dwangverpleging opgelegd. De man is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.


Bewezenverklaard is dat de man opzettelijk en met voorbedachte raad zijn moeder en stiefvader om het leven wilde brengen. Hij is gewapend met een samoeraizwaard van zijn woonplaats naar de woonplaats van zijn moeder en stiefvader gegaan. Daar heeft hij eerst meerdere malen met dat samoeraizwaard op zijn moeder ingestoken. Nadien heeft hij zijn stiefvader opgewacht en hem gestoken. Slechts door tijdig en kundig medisch ingrijpen is het leven van de moeder van verdachte gered.

Volledig ontoerekeningsvatbaar
De verdachte is volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij heeft een psychotische stoornis en leeft in een waanwereld die zijn denken en handelen volledig beheersen. Die psychotische stoornis staat aan het aannemen van opzet niet in de weg, nu hij heeft gehandeld in lijn met zijn doel, namelijk het willen doden van zijn moeder en stiefvader. De psychotische stoornis staat ook niet in de weg aan het aannemen van de voorbedachte raad: hij heeft besloten om zijn moeder en stiefvader van het leven te beroven, heeft in de tijd die is gelegen tussen vertrek van huis en aankomst bij zijn ouderlijk huis de gelegenheid gehad om zijn besluit te heroverwegen maar is daartoe niet overgegaan.

Gelet op de ontoerekeningsvatbaarheid van de man zal aan hem geen straf worden opgelegd, maar -in lijn met het deskundigenrapport- wel de tbs-maatregel met dwangverpleging.

De rechtbank heeft kort stilgestaan bij de impact van deze dramatische gebeurtenis. Het fysieke en psychische leed is enorm, te meer nu beide aangevers al langer vreesden voor wat nu is gebeurd: een gewelddadige aanval door hun zoon.