GRONINGEN - De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden. De man trok bij een ruzie in de Herestraat in Groningen een mes, waarmee hij de persoon met wie hij ruzie had en een ander die tussenbeide probeerde te komen meerdere keren stak/sneed.


Zaterdagmiddag

De steekpartij vond plaats op een zaterdagmiddag in de Herestraat, waar veel winkelend publiek van alle leeftijden aanwezig was. In de ruzie trok de verdachte een mes, waarna het slachtoffer bij hem wegrende. Daarbij kwam het slachtoffer ten val, waarna de verdachte het slachtoffer heeft gestoken/gesneden met het mes. De derde persoon die tussenbeide probeerde te komen werd daarbij ook gestoken/gesneden.

Strafmotivering

De rechtbank oordeelt dat dit zeer ernstige feiten zijn, die evengoed heel anders hadden kunnen aflopen. De verdachte heeft met zijn acties de slachtoffers ernstig in gevaar gebracht. Daarnaast was het resultaat van de steekpartij een bloedbad waar mensen die niets met de ruzie te maken hadden ongewild mee werden geconfronteerd. Dit heeft de rechtsorde ernstig geschokt.

Strafoplegging

Bij zulke ernstige feiten kan naar het oordeel van de rechtbank alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf die aanzienlijk langer is dan de duur van het voorarrest. De rechtbank legt aan de verdachte een gevangenisstraf op van 30 maanden.

Benadeelde partijen

De slachtoffers hebben als benadeelde partij in deze zaak materiële en immateriële schadevergoedingen gevraagd. Die schadevergoedingen worden door de rechtbank deels toegewezen.