GRONINGEN - De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, veroordeelt een 18-jarige jongen voor een steekincident bij het Alfa College en een mishandeling in Selwerd.

Poging tot doodslag

De verdachte kreeg op 12 november 2021 ruzie met een klasgenoot, pakte vervolgens een mes uit zijn scooter en heeft het slachtoffer, in het bijzijn van meerdere leerlingen, voor de ingang van de school, twee keer in zijn bovenbenen gestoken.
De verdachte heeft daarbij ook geprobeerd om het slachtoffer in zijn buik te raken, daarom oordeelt de rechtbank dat er sprake is van een poging tot doodslag.
Nog geen maand voor het steekincident heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan de mishandeling van een andere jongen.

Rapporten reclassering

Uit de rapporten van de reclassering over deze verdachte blijkt dat hij nog nooit eerder in aanraking is geweest met justitie, dat hij een hele beïnvloedbare jongen is, die jonger overkomt dan hij is en nog niet goed de gevolgen van zijn handelen kan overzien. Hij heeft daarnaast een heftige jeugd gehad waardoor hij psychisch gezien ook schade heeft opgelopen. De rechtbank volgt daarom het advies van de reclassering om het jeugdstrafrecht toe te passen.

Strafoplegging

De rechtbank vindt het niet in het belang van verdachte dat hij teruggaat naar de jeugdgevangenis en zal daarom alleen de tijd die hij al in voorarrest heeft gezeten, namelijk 48 dagen, onvoorwaardelijk opleggen.

Als stok achter de deur en als motivatie om te blijven meewerken met de jeugdreclassering legt de rechtbank verder een voorwaardelijke jeugddetentie van 222 dagen op. De verdachte moet de komende twee jaar ambulante behandeling volgen, begeleid wonen en dagbesteding hebben. Tot slot legt de rechtbank aan verdachte een leerstraf van 40 uur op.

Het slachtoffer van het steekincident krijgt een schadevergoeding van ruim 3000 euro toegewezen.