APPINGENDAM - Op maandag 12 oktober heeft de politie een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfsplaats aangehouden als verdachte in de zedenzaak Appingedam. De man wordt ervan verdacht op maandag 21 september een aantal minderjarige meisjes in de wijk Appingedam onzedelijk te hebben bejegend.

De man heeft geen vaste woon- of verblijfsplaats in Nederland en is gisteravond aangehouden op de a7 nabij Beetsterzwaag. Sinds 21 september loopt een onderzoek naar wat er die dag heeft plaatsgevonden en wie daarvoor verantwoordelijk is. De politie deed hiervoor onder andere al een buurtonderzoek, waarin contact is gelegd met omwonenden in de hoop dat zij iets hebben gezien dat kan helpen in het identificeren van de verdachte. Andere mogelijke getuigen zijn gehoord en uiteraard is er met de slachtoffers zelf gesproken. Daarnaast is sporenonderzoek verricht. Eerder werd de man opgeroepen zich te komen melden bij de politie, anders zouden er beelden in Opsporing Verzocht getoond worden om achter zijn identiteit te komen. In de loop van dinsdagmiddag 6 oktober kwam het onderzoek in een stroomversnelling. Daardoor werd het mogelijk om uiteindelijk te achterhalen wat zijn identiteit is en besloten de beelden vooralsnog niet te tonen in de uitzending van 6 oktober. Mocht de doorbraak niet snel volgen, zouden de beelden alsnog kunnen worden gepubliceerd. In de loop van vorige week heeft de politie inderdaad de identiteit van de verdachte kunnen achterhalen en gisteren kon hij worden aangehouden. De man is overgebracht naar een cellencomplex en zal worden gehoord.

Effect op omgeving
Een zedenzaak heeft altijd impact op slachtoffers, maar ook voor de omgeving is een zaak als deze voelbaar. We merkten dan ook dat deze zaak veel deed in de wijk Opwierde, aldus Boukje Lenting, teamchef van het politie basisteam Ommelanden-Noord, waar Appingedam onder valt. In zo’n zaak is de politie altijd in nauw contact met de betrokkenen en partners zoals de gemeente en de school in Appingedam. Boukje Lenting: “Je doet zo samen alles om de wijk te ondersteunen, maar het enige dat het onrustige gevoel echt weg kan nemen, is het aanhouden van de verdachte. Wij zijn dan ook erg blij dat de samenwerking en goed onderzoek van ons team en het team zeden hebben geleid tot deze aanhouding.”