STADSKANAAL - De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft een 57-jarige man uit Stadskanaal veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 364 dagen waarvan 360 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren en een taakstraf voor de duur van 240 uren voor het voorhanden hebben van een grote hoeveelheid (vuur)wapens en munitie. De rechtbank spreekt verdachte vrij van het opzettelijk aanwezig hebben van verschillende soorten harddrugs.

Aantreffen van de wapens

Op 12 juni 2020 komt er een melding binnen bij Meld Misdaad Anoniem dat verdachte meerdere vuurwapens en munitie in zijn woning heeft liggen. Op 13 juni 2020 gaat de politie langs en zij treffen in de woning van verdachte een grote hoeveelheid wapens aan. Het betreft onder meer pistolen, revolvers, hagelgeweren, kogelgeweren, diverse soorten munitie, pepperspray, een stroomstootwapen en een oefengranaat. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat twee van de vuurwapens schietklaar waren. Daarnaast worden er meerdere gripzakjes met vermoedelijk verdovende middelen in de woning aangetroffen.

Vrijspraak voor het opzettelijk aanwezig hebben van drugs

De rechtbank komt, net als de officier van justitie gevorderd had, tot vrijspraak voor het bezit van harddrugs. Verdachte wist niet dat de geringe hoeveelheden drugs in zijn woning lagen, en bewijs dat het om harddrugs zou gaan ontbreekt.

Strafoplegging

Het voorhanden hebben van een dergelijke hoeveelheid wapens en munitie rechtvaardigt zonder meer de oplegging van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van aanzienlijke duur. Verdachte heeft een ontzettend gevaarlijke situatie gecreëerd voor hemzelf en voor mensen in zijn directe woonomgeving aangezien de wapens open en bloot in zijn woning lagen. Desondanks komt de rechtbank niet tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van langere duur dan de tijd die verdachte in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. Verdachte heeft aangegeven dat de wapens slechts een antieke verzameling betreffen die hij uit emotionele overweging heeft gehouden, en hij had ook geen criminele motieven. Deze verklaring acht de rechtbank in grote lijnen geloofwaardig. Verdachte heeft geen antecedenten op het gebied van de Wet Wapens en Munitie en er is niet gebleken van het gebruik van de wapens. Uit het rapport van de reclassering blijkt dat verdachte op verschillende leefgebieden zijn zaken goed op orde heeft. Tot slot houdt de rechtbank rekening met het tijdsverloop. Gelet op het voorgaande komt de rechtbank, in grote lijnen in overeenstemming met de eis van de officier van justitie en het standpunt van de advocaat van verdachte, tot een gevangenisstraf voor de duur van 364 dagen waarvan 360 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren en een taakstraf voor de duur van 240 uren.