LEWENBORG - De rechtbank Noord-Nederland heeft een van de destijds 17-jarige mannelijke verdachten <1/> en de destijds net 18-jarige vrouwelijke verdachte veroordeeld tot 21 maanden jeugddetentie en heeft aan hen daarnaast een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel (ook wel jeugd-tbs genoemd) opgelegd voor het dodelijke steekincident op het schoolplein van De Vuurtoren in Lewenborg in Groningen waarbij de 19-jarige Chris Kalfsbeek om het leven is gekomen.

Doodslag
De rechtbank is, anders dan de officier van justitie, van oordeel dat er niet voldoende bewijs is dat zij Chris opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven hebben beroofd. Dit betekent dat er sprake is van doodslag en niet van moord.

De andere destijds 17-jarige mannelijke verdachte <2/> heeft een deels voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd gekregen voor de duur van 90 dagen, waarvan het onvoorwaardelijke deel gelijk is aan de tijd die hij al in voorlopige hechtenis heeft gezeten. Zijn rol bij het steekincident was kleiner. De rechtbank acht bewezen dat hij medeplichtig is geweest aan de doodslag.

Incident
De aanleiding voor dit steekincident is het feit dat Chris contact zocht met de 18-jarige vrouwelijke verdachte. Zij was de vriendin van 17 jarige mannelijke verdachte <1/> en zij heeft haar vriend voorgehouden dat Chris haar stalkte en dat hij haar lastig viel. Van stalking is echter niet gebleken. Met het doel om Chris op hardhandige wijze duidelijk te maken dat hij moest stoppen met contact zoeken is er het idee bedacht om Chris in een set-up te gooien. Een set-up houdt in dat zij Chris in de val zouden lokken, waarbij de vrouw met Chris zou afspreken, en waar – zonder dat Chris dat wist – ook de andere verdachten bij zouden zijn. Vlak voor vertrek heeft een van de mannen <1/> een mes bij zich gestoken en met dat mes heeft hij Chris vrijwel meteen bij aankomst op het schoolplein in zijn buik gestoken. De vrouw heeft bij het doodsteken van Chris een zodanige cruciale rol gespeeld dat zij als medepleger aangemerkt kan worden. ​

Maatschappelijk probleem
De rechtbank heeft in het vonnis stilgestaan bij de impact van deze gebeurtenis en heeft daarbij ook aandacht besteed aan het groeiende en zeer zorgelijke maatschappelijk probleem dat steeds meer jongeren heel makkelijk lijken te denken over het bij zich dragen van messen en andere wapens.