GRONINGEN - Dieven gaan steeds vaker op zoek naar dure spullen in Groningse schuren, bijgebouwen en garages: het aantal inbraken neemt toe. In 2023 ging het ruim 397 keer mis in de provincie, een stijging van 15,4% vergeleken met 2022. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Politie en het CBS. In deze gemeente nam het aantal schuurinbraken zelfs toe met 52 incidenten.


Naast in Groningen, waren alleen schuren in Utrecht (+24,9%) in 2023 veel vaker doelwit van een inbraak.

“Deze fikse toename laat maar weer zien, hoe belangrijk het is om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon open stond, geldt de dekking niet”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Hier meeste kans op een schuurinbraak

In absolute aantallen vonden in 2023 de meeste schuurinbraken plaats in de gemeente Groningen (202), gevolgd door Eemsdelta (34) en Oldambt en Midden-Groningen (beide 31). Pekela was juist de gemeente met de minste schuurinbraken (4).

Ten opzichte van het aantal woningen zijn andere lokale trends zichtbaar. Koploper is Westerwolde: hier vinden in 2023 per 1.000 woningen 1,9 inbraken plaats. Ook in Stadskanaal gaat het vaak mis. De top 5 gemeenten in Groningen met de grootste kans op een schuurinbraak is als volgt:

  1. Westerwolde: 1,9 schuurinbraken per 1.000 woningen

  2. Stadskanaal: 1,8 schuurinbraken per 1.000 woningen

  3. Oldambt: 1,7 schuurinbraken per 1.000 woningen

  4. Eemsdelta: 1,6 schuurinbraken per 1.000 woningen

  5. Gemeente Groningen: 1,4 schuurinbraken per 1.000 woningen

“Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Hier lees je alle informatie over het onderzoek:

https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/stijging-schuurinbraken-2023