WINSCHOTEN - Het Openbaar Ministerie (OM) eist 18 maanden celstraf waarvan 10 voorwaardelijk tegen een verdachte man van 31 jaar uit Winschoten die handelde in professioneel vuurwerk (in de volksmond ook wel illegaal vuurwerk) via Telegram. Zijn vrouw was medeverdachte en het OM eist tegen haar 1 maand gevangenisstraf, een taakstraf van 120 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk, voor het in de woning hebben van het vuurwerk. Volgens het OM wist ze van het vuurwerk in haar huis. Het vuurwerk dat in beslag is genomen was zo sterk dat het te vergelijken is met een handgranaat.


Vuurwerk is geen vuurwerk

“Eigenlijk is de naam vuurwerk helemaal geen juiste aanduiding meer. Hoewel aan de juridische omschrijving wordt voldaan van vuurwerk, en het voor deze mensen vermakelijk is, is dit vuurwerk zo zwaar dat je het niet meer kunt vergelijken met leuk consumentenvuurwerk. Het zijn massa explosieve bommen. Omdat dit professionele vuurwerk zo gevaarlijk is, is de politie de afgelopen jaren bezig met een intensivering. Nog meer dan voorheen zetten wij gezamenlijk met de politie in op de handhaving en het in beslag nemen van professioneel vuurwerk”, aldus de officier van justitie.

Openbare groep op Telegram

Tijdens het digitaal surveilleren kwam de politie op 17 september 2020 op de openbare groep vuurwerkhandel op Telegram. De persoon bood een breed scala aan nitraten aan en zeer zware knallers, waaronder cobra’s en shells. Alles was direct leverbaar in onder andere Winschoten en Oude Pekela. Maar ook in Groningen en Friesland kon geleverd worden.

Mogelijke miljoenen euro’s schade

De verdachte heeft een grote hoeveelheid professioneel vuurwerk voorhanden gehad. Wanneer deze niet op de juiste manier worden afgestoken, kan dit niet alleen voor degene die het vuurwerk afsteekt tot ernstig letsel (of erger) leiden, ook omstanders lopen dat gevaar. Ook de materiele schade die wordt veroorzaakt door het afsteken van dit type vuurwerk is groot en veroorzaakt jaarlijks vele miljoenen euro’s schade. Dit heeft het OM meegenomen in de strafeis.

Rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.