UITHUIZEN - “Je mag het oneens zijn met het beleid van de overheid, je mag je daar over uitspreken en je mag laten merken dat het je boos maakt of dat het je frustreert, maar als je vervolgens gaat bedreigen, dan ga je de grens over. Dan is er geen sprake meer van het uiten van een mening, maar het plegen van een strafbaar feit.” Dat zei de officier van justitie vandaag in de rechtbank in Groningen waar een 43-jarige man uit Uithuizen terecht stond voor het bedreigen van minister president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

Hij zou in september 2021 berichten op Twitter hebben gepubliceerd die gekwalificeerd kunnen worden als bedreiging ‘met enig misdrijf tegen het leven gericht’. Zo schreef hij: “Als ik hem voor de trekker krijg rij ik hem plat".

Volgens het OM dreigde verdachte niet alleen maar riep ook op tot geweld. Het bereik van de accounts van de minister president en de minister is heel erg groot. De tweets van verdachte waren daardoor voor al die volgers maar ook voor bezoekers van deze openbare accounts zichtbaar. Verdachte nam bewust een risico dat derden, geïnspireerd en gesterkt door zijn woorden, strafbare feiten konden gaan plegen.

Verdachte heeft met zijn bedreigingen en opruiing bijgedragen aan de onveiligheid in de samenleving, vindt de officier van justitie. “Het gaat hier om zeer ernstige uitlatingen tegen, en over mensen met een publieke taak. Mensen die zich inzetten voor de samenleving in een moeilijke tijd. Mensen die hun werk, net als een ieder, te allen tijde in veiligheid moeten kunnen doen. Dergelijke strafbare uitingen zijn van invloed op, en gaan ten koste van het belangrijke werk dat de bewindslieden moeten doen. Een tweet is snel gestuurd maar kan enorme gevolgen hebben.”

Het Openbaar Ministerie eiste 100 uur werkstraf en 4 weken gevangenisstraf voorwaardelijk, proeftijd 2 jaren. De politierechter legde 80 uur werkstraf en 4 weken gevangenisstraf voorwaardelijk, proeftijd 2 jaren op.