GRONINGEN - De colleges van de provincie Groningen en de gemeente Het Hogeland hebben op 8 juli ingestemd met het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) voor de Oostpolder. Daarmee is bepaald dat de besluiten in september aan Provinciale Staten worden voorgelegd. Het is daarmee aan hen om het definitief document vast te stellen, waarmee het planologisch wordt vastgelegd. Daarna kan de uitvoering van de Oostpolder starten.

Provincie en gemeente willen in de Oostpolder ruimte maken om een groot bedrijventerrein te ontwikkelen. Dit vinden zij belangrijk voor Groningen vanwege de vraag naar grote bedrijfskavels in dit gebied, de aanlanding van windenergie op zee en de kansen die de ontwikkelingen met zich meebrengen voor een brede economische toegevoegde waarde, zoals meer werkgelegenheid en betere voorzieningen. Bij de inrichting wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de ruimtelijke kwaliteit en het terrein wordt met een zogenaamde groen-blauwe zone van 200 hectare gescheiden van het aangrenzende Oudeschip.

Inrichting

De Oostpolder is 400 hectare groot en ligt naast de Eemshaven. Daarvan is straks 150 hectare beschikbaar voor energie-gerelateerde installaties, waaronder de productie van waterstof en een hoogspanningsstation van TenneT. Maximaal 50 hectare is bestemd voor datacenters en 200 hectare voor de intensieve maakindustrie. Deze bedrijven worden ingepast in de omgeving en moeten zich houden aan het plan voor de kwaliteit van het beeld, verlichting en groen.

Met de omgeving

Het plan voor de ontwikkeling van de Oostpolder is uitgewerkt in samenspraak met de omgeving. Daardoor is er rekening gehouden met wensen van omwonenden, bijvoorbeeld voor meer groen en het voorkomen van overlast van bijvoorbeeld licht en geluid. Het plan voldoet aan wat volgens de wet 'leefbaar' is; de normen voor geluid, stof en geur.