MEDEMBLIK - Aan de dijk tussen polder en IJsselmeer, net buiten Medemblik, ligt een verborgen parel: het Nederlands Stoommachinemuseum. Deze week mochten wij hier op bezoek en kregen wij een interessante rondleiding van museumdirecteur Harry de Bles.


Stoommachines
De uitvinding van de stoommachine markeerde het begin van de Industriële Revolutie. Door middel van stoom leveren machines mechanische arbeid, waardoor arbeidskracht deels kon worden overgenomen. Vaak gebeurde dit door verbranding van steenkool. In het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik, een voormalig stoomgemaal, is een grote collectie van verschillende stoommachines en stoommodellen te zien. Het museum laat zien hoe ontzettend krachtig stoom is en hierdoor grote en zware machines in beweging kan brengen. Hier ervaar je techniek in zijn puurste vorm: zichtbare, hoorbare en ruikbare robuuste mechanieken, aangedreven door de elementen water en vuur. Tegen het decor van water en stoom leer je hoe een stoommachine werkt en over de rol van deze uitvinding in de Industriële Revolutie en de strijd tegen het water.

Interactie
Niet alleen technici vinden het interessant om te zien hoe zo’n stoommachine werkt. Kinderen vinden het reuze indrukwekkend om te zien hoe zo’n grote machine precies werkt en waarvoor deze werd gebruikt. Met een speurtocht leren ze spelenderwijs de machines beter kennen en in het stoomlab kunnen ze zelf een miniatuurstoommachine onder stoom brengen. Op de speciale stoomdagen kunnen kinderen de stoker helpen en soms ook de smid en uiteraard krijgen zij voor hun harde werk een diploma, wat natuurlijk super leuk is!

Superstoomdagen
Tijdens de zogenaamde Superstoomdagen worden ook de stoommachines die buiten staan onder stoom gebracht en kun je de laatste kolengestookte emmerbaggermolen in bedrijf zien. Op de website van het Nederlands Stoommachinemuseum vind je het volledige overzicht van wanneer het museum onder stoom is. Hieronder staan alvast enkele data om in de agenda te zetten:
- Dit weekend, 13 en 14 mei zijn de Nationale Molen- en Gemalendagen en natuurlijk Moederdag. Op Moederdag is er een rondvaartarrangement (reserveren aanbevolen via 0227 544732). Om 13 en 14 uur is er een afvaart!
- 18 tot en met 21 mei (Hemelvaartweekend)
- 27 tot en met 29 mei (Pinksterweekend). Op 1e en 2e Pinksterdag wordt het rondvaartarrangement aangeboden (reserveren aanbevolen). Om 13 en 14 uur is er een afvaart!
- 17 en 18 juni (Ambachtenweekend en Vaderdag). Beide dagen wordt het rondvaartarrangement aangeboden (reserveren aanbevolen). Om 13 en 14 uur is er een afvaart!
- 8 juli tot en met 3 september (Zomervakantie, met 15 en 16 juli Brandspuitenweekend en 26 en 27 augustus Stoomsloepenweekend)

Metamorfose
Dankzij een ruimhartige subsidie van de gemeente Medemblik en de provincie Noord-Holland ontwikkelt het Stoommachinemuseum zich verder tot een aantrekkelijk onderdeel van Medemblik Rijk aan Verhalen. Het monumentale gebouw ligt in een rustige en natuurlijke omgeving en is omgeven door een netwerk van wandel- en fietspaden en waterwegen. Of het museum nu gebruikt wordt als uitvalsbasis voor een nadere verkenning van het achterland, als rustpunt tijdens een sportieve activiteit of als onderbreking van een autorit, een bezoek aan het Stoommachinemuseum is een aangenaam cultureel intermezzo.