GRONINGEN - Op 15 oktober 2021 zette burgemeester Koen Schuiling (figuurlijk) het anti-kernwapenmonument op het Emmaplein in de spotlights. Tijdens een Bijeenkomst voor de Vrede werd aandacht gevraagd voor de internationale strijd tegen kernwapens. In 2020 ondertekende de burgemeester het ICAN Cities Appeal. Door corona kon daar publiekelijk geen aandacht aan worden gegeven. Met een ceremonie bij het eerste en enige anti-kernwapenmonument in Nederland, gebeurde dat nu alsnog.

Internationale strijd

Met de ondertekening van het ICAN Cities Appeal ondersteunt de gemeente Groningen de internationale strijd tegen kernwapens en hiermee riep de burgemeester de regering op om het kernwapenverdrag van de VN te ondertekenen en de ratificeren. Dit gebeurde op initiatief van gemeenteraadsleden Jan Visser en Marten Duit, Pieter Augustijn (kunstenaar) en Harry van Velsen (Tribunaal voor de vrede).

13.500 kernwapens

“Veel Groningers zullen het monument aan het Emmaplein passeren zonder zich te realiseren waar het toe dient. Dat is zonde. In de wereld zijn er nog steeds 13.500 kernwapens, die na één druk op de knop een stad, tienduizenden levens en een complete leefomgeving kunnen verwoesten. Daar moeten we aandacht voor blijven vragen, zodat we een kernwapenvrije wereld dichterbij kunnen brengen”, aldus burgemeester Schuiling.

1000 gevouwen kraanvogels

Bij de ceremonie werd gesproken door onder andere de initiatiefnemers, de burgemeesters Schuiling en Hellegers van de gemeente Uden en stadsdichter Myron Hamming. Daarnaast werd er muziek ten gehore gebracht en legden kinderen, waaronder kinderburgemeester Samuel, 1000 gevouwen kraanvogels bij het monument.