GRONINGEN - Burgemeester Koen Schuiling reikte zaterdag 23 oktober 2021 om 21.45 uur in MartiniPlaza de Erepenning van de gemeente Groningen uit aan Jason Dourisseau. Dit vond plaats na afloop van de thuiswedstrijd van Donar tegen Heroes Den Bosch. Met het toekennen van de Erepenning drukt het gemeentebestuur zijn waardering uit voor deze icoon in het Nederlandse en Groningse basketbal. Dourisseau speelde 10 seizoenen voor Donar.

De carrière van Jason Dourisseau eindigde abrupt op 17 maart 2020 toen als gevolg van corona, alle competities onmiddellijk werden stilgelegd. Donar mocht geen wedstrijden meer spelen met publiek en moesten wachten tot nu met het officiële afscheid. Bijzonder is dat Erik Braal, de coach waarmee Jason als captain van het team zo succesvol was aanwezig is, maar nu als coach van Heroes Den Bosch.

Icoon
Jason Dourisseau is een icoon voor het Nederlandse basketbal en dan ook nog specifiek de stad Groningen. Een icoon en boegbeeld tijdens het spelen van 10 seizoenen voor Donar. Zijn inzet, ambassadeurschap en benaderbaarheid voor jong en oud zijn een voorbeeld voor velen. Dat hij zich hier thuis voelt blijkt uit dat hij ook Nederlander is geworden, getrouwd is met een Nederlandse vrouw met wie hij twee kinderen heeft en hier is blijven wonen. Momenteel is hij docent sport aan het Noorderpoort.

Rugnummer 8
Jason is door het publiek gekozen als “player of the decade” en daarom is besloten zijn shirt met rugnummer 8 te ‘retireren’. Dit is de hoogste onderscheiding in de basketbalsport en houdt in dat jouw shirt met rugnummer in de sporthal (MartiniPlaza) komt te hangen en het nummer door niemand anders ooit mag worden gedragen.

Jeugd
Naast het zelf basketballen was hij ook actief om de jeugd te stimuleren om te bewegen en sporten en het volgen van een gezonde levenswijze. Via de clinics van Donar op scholen, vanuit de gemeentelijke sportdagen en het organiseren van zijn eigen JD basketbal Camp in de zomer heeft hij duizenden jongeren bereikt met zijn boodschap.

Erepenning
De Erepenning van de gemeente Groningen is sinds de invoering in 1998 nu 45 keer uitgereikt. De afgelopen jaren is de Erepenning toegekend aan WEEVA (2021), Auke de Boer (2021), Monique Pennings (2020), Feya Strijk-Braunius (2020), Hans Nijland (2019), Jos Aartsen (2019), Ton Broekhuis (2019), Douwe Draaisma (2018), Stichting KEI (2018), Sibrand Poppema (2018), Peter Weening (2018), Ab Smit (2017), Boer Dijkhuis (2017) en het onderzoeksteam van Ben Feringa (2016).