GRONINGEN - Met de overhandiging door wethouder Inge Jongman van de box met regenboogbanden en de regenboogvlag is vrijdag 16 september de start van de pilot Alliantie Gelijkspelen feestelijk van start gegaan. Doel: meer aandacht voor inclusiviteit in de sport en een veilige, prettige sportomgeving voor iedereen.

Sporten is voor iedereen, zou je denken. Helaas geldt dat nog lang niet altijd. Veel LHBTI+ personen voelen zich regelmatig buitengesloten. Soms zelfs zo erg, dat zij stoppen met sport. De gemeente Groningen wil dat iedereen mee kan doen. Daarom is zij een pilot gestart op Sportpark Corpus den Hoorn, in samenwerking met de Alliantie Gelijkspelen. Vrijdag 16 september was hiervan de aftrap.

Elkaar respecteren

Wethouder Jongman was aanwezig bij de bijeenkomst op het Sportpark. Zij vindt het belangrijk dat er voor iedereen een veilig en prettig sportklimaat is. ‘Iedereen moet zich thuis kunnen voelen bij een sportclub. Daarom zetten we ons gezamenlijk in voor de acceptatie van LHBTI+’ers in de sport. Voorwaarde is dat we elkaar respecteren, pas dan kunnen we meters maken.’

Openheid in de sport

Tijdens de middag vertelde voormalig tophockeyer Pepijn Keppel hoe moeilijk hij het heeft gehad om als profspeler uit de kast te komen. Hij zet zich nu in voor meer openheid in de sport. Daarnaast werden Robbin Blaauw (studentenatletiekvereniging Vitalis) en Mats van Wonderen (voetballer bij HFC’19) als ambassadeurs van de Alliantie geïntroduceerd. Via bijvoorbeeld sociale media zullen zij aandacht voor meer inclusiviteit in de sportwereld vragen.

Goed gevoel

Stephan Hakkers werkt als procesbegeleider Alliantie Gelijkspelen samen met de gemeente in deze pilot. Hij kijkt met een goed gevoel terug op de bijeenkomst. "Ik ben trots op de gemeente Groningen die echt opstaat voor inclusie en trots op het inclusieteam en de Groningse ambassadeurs. Langzaamaan zie je dat de sport steeds meer verantwoordelijkheid pakt om toe te werken naar meer LHBTI+ acceptatie".

Inclusieteam

Aan de pilot doen vier sportverenigingen mee op en rondom het sportpark; voetbalvereniging GRC, hockeyclub GHBS, tennisvereniging Cream Crackers en Groningen Atletiek. Het inclusieteam (een aantal leden van de betrokken verenigingen) helpen bij het creëren van draagvlak en om bewustwording rondom dit thema te versterken. Ook het Huis voor de Sport Groningen, COC Groningen/Drenthe, Hanzehogeschool en het Alfa-college zijn bij de Alliantie aangesloten.