GRONINGEN - Jonge kunstenaars en schrijvers kunnen in de periode van 17 juni tot en met 9 september hun plan insturen om mee te dingen naar het Hendrik de Vriesstipendium. De gemeente Groningen reikt het stipendium jaarlijks uit aan een jong talent op het gebied van beeldende kunst en een jong talent op het gebied van literatuur. Kunstenaars tot en met 35 jaar kunnen zich inschrijven voor het stipendium. Een voorwaarde is dat de kandidaten wonen en/of werken in de gemeente Groningen en een professioneel portfolio hebben.

Sinds 2017 reikt de gemeente het stipendium elk jaar uit voor de beeldende kunst en de literatuur. Daarmee is het mogelijk dat deelnemers aan beide genres tegelijk mee kunnen doen. Hendrik de Vries was immers zelf ook een dubbeltalent. Talenten kunnen zich aanmelden door een plan voor nieuw werk in te dienen op gemeente.groningen.nl/cultuurstipendia.

Informatiebijeenkomsten
Gemeente Groningen organiseert samen met Kunstpunt Groningen en uitgeverij Passage vanaf 5 juli diverse bijeenkomsten waarbij potentiële kandidaten advies kunnen krijgen over het maken van een plan. Een overzicht van alle informatiebijeenkomsten staat op de eerdergenoemde website.

Wildvang
De uitreiking van het Hendrik de Vriesstipendium 2021 is op zaterdag 11 december 2021 tijdens de talentbijeenkomst Wildvang bij Kunstpunt Groningen.

Juryleden

Het college benoemt voor elke cultuurperiode een kernjury van vier leden. Dit jaar zijn dat Agnes Winter (voorzitter), Bart Nijstad (beeldend kunstenaar), Sandra van Voorst (universitair docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de RUG) en Barend van Heusden (hoofd faculteit Kunst, Cultuur en Media van de RUG en vertegenwoordiger van de Hendrik de Vriesstichting). Daarnaast wijst de juryvoorzitter jaarlijks twee aanvullende juryleden aan. Voor 2021 zijn dit Chantalla Pleiter (beeldend kunstenaar) en Lejo Siepe (schrijver).

Het Hendrik de Vriesstipendium
Het Hendrik de Vriesstipendium bestaat sinds 1986. De gemeente Groningen heeft het stipendium ingesteld als jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor talentvolle Groninger kunstenaars en schrijvers. Het stipendium is bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. De winnaars ontvangen elk een beurs van €6.000,- waarmee zij hun ingediende plannen kunnen realiseren. Voor het literaire stipendium wordt €2500,- van dit bedrag besteed aan een professionele boekuitgave. Het Hendrik de Vriesstipendium is samen met het George Verbergstipendium (beeldende kunst) en het Andrea Elkenbracht Fonds (klassieke en moderne muziek) onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen.

Foto: De winnaars van het Hendrik de Vriesstipendium 2020. Joyce Zwerver in de categorie Beeldende kunst en Anna Dijk voor Literatuur. Jui-Tsz-Shiu won de publieksprijs. Wethouder Paul de Rook reikte de prijzen uit tijdens de livestream van Wildvang.