GRONINGEN - Op donderdag 31 maart is voor het eerst de transgendervlag te zien op de Martinitoren in Groningen. De vlag is gehesen in het kader van de internationale transgender zichtbaarheidsdag.


Met het hijsen van de vlag wil de gemeente Groningen een boodschap afgeven aan transgender personen: ‘Groninger ben je ongeacht.’ Wethouder Glimina Chakor (Diversiteit & Emancipatie) hoopt dat de symboliek van de vlag bijdraagt aan de acceptatie van diversiteit: ‘Jezelf kunnen zijn is nog altijd niet voor iedereen vanzelfsprekend, ook niet in Groningen.’ Voorzitter Linda Weishaupt van Stichting Transgendergroep Groningen juicht het hijsen van de vlag toe. ‘Hoe meer we de zichtbaarheid van transgender personen vergroten hoe makkelijker het wordt om uit de kast te komen.’

Roze, blauw, wit
De transgendervlag is in 1999 ontworpen door de Amerikaanse Monica Helms. De vlag bestaat uit vijf horizontale banen. De roze en blauwe strepen staan voor de traditionele kleuren voor jongens en meisjes. De witte staat voor mensen met een fluïde gender-identiteit, die in een proces van geslachtsverandering zitten of zichzelf beschouwen als genderloos. De transgendervlag werd gehesen door vertegenwoordigers van Transgendergroep Groningen, COC Groningen & Drenthe en wethouder Chakor.