GRONINGEN - Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk restafval produceert in één week tijd? Een makkie of een hels karwei? En waar loop je tegenaan? Vijf Groninger huishoudens gaan de uitdaging aan om een weeklang afvalvrij te leven.

De kandidaten hebben zichzelf een week lang gevlogd. Bij het bezoek aan de supermarkt, bij de afvalbak, in gesprekken, etc. Hun dilemma’s en beslommeringen zijn vanaf vrijdag 29 oktober op doordeweekse dagen te zien op OOG TV en YouTube. Lukt het de huishoudens echt geen afval te maken? De winnaar van de afvalchallenge wordt bekendgemaakt op vrijdag 5 november om 17 uur tijdens de Tijd voor Trash Talkshow in Forum Groningen.

Stemmen op de winnaar

De serie is niet alleen te volgen, je kunt zelf deelnemen door te stemmen. Zie jij al aankomen wie er gaat winnen? Of heb je een persoonlijke favoriet? Stem dan vanaf 29 oktober op het huishouden waarvan jij denkt dat het gaat winnen en maak kans op een duurzame prijzen. Stemmen kan op www.haalallesuitjeafval.nl tot maandag 1 november 12 uur.

Deelnemers
Saskia en Dion wonen met hun vierjarige dochter en kat samen in Oosterhoogebrug. In de kattenbak zitten houtkorrels, maar in de koelkast staan veel pakken. Paulien woont alleen. Ze woont in Selwerd en vindt het heel belangrijk om milieubewust te leven. Ze wil anderen dat ook graag meegeven. Mello en Eef zijn de oudste deelnemers. Mello is gepensioneerd en zijn vrouw heeft een natuurwinkel. Ze wonen in de Schildersbuurt. Humera en Ikraam wonen in een appartement in de Tuinwijk. Zij is knutseljuf en hij doet vrijwilligerswerk en kookt graag. Eric en Gisela wonen met hun twee kinderen van 3 en 5 jaar in De Held. Beiden hebben een druk leven. Wie van hen lukt het om geen restafval te maken? Of is het niet te doen?

Restafval
De gemeente Groningen heeft de ambitie om in 2030 een afvalvrije en circulaire gemeente te zijn. De gemeente wil al het afval dat vrijkomt, op de meest hoogwaardige wijze weer wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Recente ontwikkelingen rondom grondstofschaarste (o.a. staal, hout, glas en papierpulp) onderstrepen nog eens extra de noodzaak hiervan. Met restafval wordt bedoeld: al het afval dat nu in de ondergrondse of grijze containers gaat. Glas, papier, textiel en in sommige wijken gft worden al aan de bron gescheiden en gebruikt voor nieuwe grondstoffen.

Week van het Afval

De afvalchallenge is onderdeel van de Week van het Afval. Een week waarin inwoners van de gemeente Groningen wordt gevraagd naar hun mening en ideeën rond het thema afval en die inspiratie moet geven om anders met afval om te gaan en afval te voorkomen. Om het gesprek aan te gaan, trekt een mobiele afvalbar de wijken in, wordt samen met raadsleden zwerfvuil opgeruimd en vindt er een talkshow plaats in Forum Groningen tijdens de eerste dag van Let’s Gro (5 november). Het totale programma is te vinden op www.haalallesuitjeafval.nl.