GRONINGEN - Het George Verbergstipendium is dit jaar toegekend aan Jhonie van Boeijen. Wethouder Cultuur Paul de Rook maakte de winnaar bekend tijdens een digitale bijeenkomst van Academie Minerva. Het stipendium bestaat uit een prijs van € 10.000,- en is in het leven geroepen om jonge, talentvolle kunstenaars te ondersteunen bij hun ontwikkeling in het buitenland.


De jury heeft uit zeventien aanmeldingen vier kandidaten geselecteerd om hun voorstel te presenteren. Het valt de jury op dat alle kunstenaars gekozen hebben voor een aanvraag waarbij ze het publiek iets willen vertellen met behulp van onderzoek en de inzet van diverse media. Vraagstukken over de effecten van het coronavirus, duurzaamheid en leefbaarheid staan hierbij centraal. Naast naamgever George Verberg bestaat de jury dit jaar uit: Dorothea van der Meulen (dean Academie Minerva en voorzitter van de jury), Bob Verheijden (hoofd opleiding Vormgeving), Jack Brandsma (docent Vormgeving en zelfstandig ontwerper) en Jan van Boeckel (lector Art & Sustainability Kenniscentrum Kunst en Samenleving).

Jhonie van Boeijen
Jhonie gaat de invloed van het coronavirus op het consumentengedrag onderzoeken in de grensregio van Zweden en Noorwegen. Wat is het effect van de sluiting van de grenzen (door het coronavirus) op het sociale en maatschappelijke leven in de grensregio? Ze gaat dit tijdens haar roadtrip in kaart brengen. In haar eindpresentatie toont Jhonie een serie schilderijen, gaat ze supermarkten nabouwen en maakt ze een reisverslag van haar roadtrip. Jhonie heeft de jury verrast met haar uitstekende aanvraag, goede presentatie en artistieke visie. De jury is er van overtuigd dat het stipendium een bijzondere bijdrage gaat leveren aan de ontwikkeling van haar kunstenaarschap. Op basis van haar portfolio, de actualiteit van het onderwerp en de onderzoekende houding van Jhonie verwacht de jury een veelzijdige presentatie bij terugkomst.

Aanmoedigingsprijs
Verder heeft de jury aan Dora Bouman een aanmoedigingsprijs van € 1000,- toegekend. Met haar open blik, haar inzet van diverse media zoals film, fotografie, schilderijen zal zij het leven en het werken van de duurzame biologische landbouw in Scandinavië in beeld brengen. Dit project is een vervolg op haar afstudeerproject “Alles hangt met elkaar samen”. Wij hebben er vertrouwen in dat dit tweede kunstproject een bijdrage gaat leveren aan de ontwikkeling van haar kunstenaarschap en aan het publieke debat over een duurzame samenleving. 

Presentatie Linde Ex
Linde Ex, de winnaar van de 2019-editie van het George Verbergstipendium, heeft tijdens een online presentatie haar reis en onderzoek toegelicht. Linde bezocht 63 plekken in Duitsland waar wetenschappers gedurende 27 jaar insecten vingen om hun biomassa te wegen. Ze legde op diezelfde meetlocaties de bewegingen van vliegende insecten vast. Het leven van insecten gaat volgens haar over dynamiek, snelheid en beweging. De tentoonstelling vindt vanwege de huidige strenge lockdown plaats op een later moment.

George Verberg Stipendium
Het George Verberg Stipendium is in 2004 door de gemeente Groningen in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van George Verberg als directeur van de Nederlandse Gasunie. Het stipendium is bedoeld voor pas afgestudeerden van de bachelor- en masteropleidingen van Academie Minerva. De winnaar wordt in staat gesteld om maximaal 1 jaar in Oost-Europa, Duitsland, Polen of Scandinavië te verblijven.