GRONINGEN - De Russische gitarist, componist en arrangeur Kirill Dumchenko heeft de beurs uit het Andrea Elkenbrachtfonds ontvangen van wethouder Cultuur, Paul de Rook. Kirill ontving de prijs maandagochtend tijdens de virtuele opening van het nieuwe academische jaar van het Prins Claus Conservatorium. Jaarlijks reikt de gemeente deze beurs van € 5.000,- uit. De beurs biedt afgestudeerden uit de klassieke en moderne muziek de mogelijkheid om hun talent te ontwikkelen door deelname aan een vervolgopleiding in het buitenland.

Het Prins Claus Conservatorium zegt over de winnaar het volgende:
Kirill Dumchenko (Barnaul, Rusland, 1987) is een bijzondere en talentvolle student. Hij weet goed wat hij wil en geeft zelf sturing aan zijn leerproces. Kirill heeft gaandeweg zijn bachelors een eigen taal ontwikkeld. In zijn gitaarcomposities maakt hij gebruik van een unieke combinatie van jazz, klassieke muziek en improvisatie. Kirill onderzoekt de grenzen van geluid en techniek en schept zo een sfeer waarin zijn medemusici hun plek vinden. Met zijn eigen ensemble ’Skypainters’ treedt hij vaak op in en rondom Groningen. Dit ensemble bestaat uit jazz- en klassieke musici waardoor een bijzondere klank ontstaat. Naast zijn vaardigheden als gitarist, componist en bandleider is Kirill ook een toegewijde ondernemer die hard werkt aan het promoten en verkopen van zijn muziek.

Andrea Elkenbracht

Het fonds is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de Groninger concertpianiste en muziekpedagoge Andrea Elkenbracht (1888–1964). Zij was in 1918 de eerste leerkracht van het vakonderwijs piano aan de Groninger Muziekschool, en heeft 40 jaar lesgegeven aan de voorloper van het Prins Claus Conservatorium. Doel van het fonds is om aan getalenteerde afgestudeerden vervolgstudies in het buitenland aan te bieden. De beurs vanuit het Andrea Elkenbrachtfonds is in de afgelopen jaren o.a. toegekend aan jazz-zangeres Brenda Frans, concertpianiste Ilona Timchenko, Saxofonist Gerben Wasser, componiste Femke Weidema en cellist René van Munster.

Talentontwikkeling

Het Andrea Elkenbrachtfonds maakt, samen met het George Verbergstipendium en het Hendrik de Vriesstipendium, onderdeel uit van de cultuurnota 2017-2020. Door het uitreiken van deze beurzen wil Groningen jong talent stimuleren, en ontwikkelingsmogelijkheden aanbieden voor afgestudeerde talentvolle kunstenaars.