GRONINGEN - Maandag 28 november 2022 om 21.00 uur heeft locoburgemeester Inge Jongman de Koninklijke Erepenning uitgereikt aan de Groninger Biljart Club (GBC) ter gelegenheid van hun 125-jarig bestaan. De uitreiking vond plaats bij Sociëteit De Harmonie aan de Kreupelstraat 12.Met 125 jaar de oudste biljartvereniging van Nederland

De Groninger Biljart Club is opgericht op zondag 28 november 1897 en daarmee de oudste biljartvereniging van Nederland! Al in 1892, 1893 en 1894 heeft een gezelschap van ondernemende heren het lef om wedstrijden uit te schrijven om het ‘Meesterschap van Nederland’. Dit was nog niet eerder vertoont en na deze geslaagde initiatieven was er geen weg meer terug. Het instituut ‘biljartclub’ had zijn bestaansrecht bewezen en een meer officiële status als echte vereniging volgde. De oprichtingsvergadering vergde nog enige voorbereiding, maar op zondag 28 november 1897 was het dan toch zo ver en werd in café Prins aan de Grote Markt om 13.00 uur een bijeenkomst geopend. De 41 aanwezige belangstellenden gingen van harte akkoord met de oprichting van de vereniging en met de samenstelling van het eerste bestuur.

De Harmonie

Sociëteit De Harmonie telt meer dan 200 biljarters, waarvan er ongeveer 46 lid zijn van de Groninger Biljart Club. Maandagavond is de clubavond en worden er onderlinge wedstrijden gespeeld in de biljartzaal van de sociëteit. Ook worden er meerdere evenementen georganiseerd, zoals de Kerstwedstrijden, in het najaar wordt er om de Boks bokaal gestreden en in het voorjaar vinden de Clubkampioenschappen plaats. Door ongeveer 15 clubleden wordt er ook deelgenomen, in het kader van de Persoonlijke Kampioenschappen, aan de voorwedstrijden in de verschillende spelsoorten en klassen van het District Groningen-Drenthe der KNBB.

Oudere generatie

De biljartsport wordt op dit moment vooral door de oudere generatie beoefend. De gemiddelde leeftijd van de leden van de Groninger Biljart Club is dan ook 76 jaar.