GRONINGEN - Voor voorzitter Harrie van Ham van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken (KVvV) was Groningens Ontzet dit jaar nog specialer dan andere jaren: hij ontving uit handen van burgemeester Koen Schuiling een Koninklijke Onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de vereniging. De uitreiking was zaterdagmiddag in de Prinsenhof, Martinikerkhof 23. De heer Van Ham is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


De heer Van Ham is vanaf 1990 actief voor de KVvV in diverse functies, waarvan als voorzitter sinds 2011. Hij zet zich altijd met zeer veel enthousiasme belangeloos in voor de KVvV. Daarbij heeft de heer Van Ham steeds en onvermoeibaar zijn aandacht gericht op het historische belang van de viering en de herdenking van Groningens Ontzet in 1672. Mede daardoor kreeg de viering van het Groningens Ontzet 1672 in 2015 de status van Nationaal Immaterieel Erfgoed.

De heer Van Ham zet zich al vanaf 1978 in doorlopende lijn belangeloos in op tal van andere culturele en maatschappelijke activiteiten. Zo is hij bestuurslid en voorzitter van de Provinciale Groninger Oudheidkundige Commissie, die onder andere een depot voor oude bouwmaterialen heeft.

Vanaf 1982 is de heer Van Ham bestuurslid van de Gerrit van Houten Stichting. Hij zet zich in voor het beheren en tentoonstellen van de artistieke nalatenschap van de kunstschilder Gerrit van Houten (1866-1934) en beheert Landgoed Fraeylemaborg te Slochteren.

Overige actuele inzet:

1984 tot heden Penningmeester van Cornelis Jetses Stichting

1987 tot heden Voorzitter van Stichting Peerd van Ome Loeks

1999 tot heden Voorzitter Stichting Jonkheer dr. H.W.M. van der Wyck

2004 tot heden Secretaris en lid verenigingsbestuur van Stichting Hanze Sociëteit Groningen/Vereniging Hanze Sociëteit Groningen