GRONINGEN - In het bijzijn van een bont gezelschap aan musici, dans- en theatergezelschappen hebben wethouders Kirsten de Wrede (Cultuur) en Rik van Niejenhuis (Ruimtelijke Ordening) de Kunstwerf geopend. Het gasloze en energieneutrale gebouw is een ontwerp van Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke. Onderdeel van de Kunstwerf is een publiek toegankelijke tuin, naar een ontwerp van de wereldberoemde tuinarchitect Piet Oudolf.

In het bijzijn van een bont gezelschap aan musici, dans- en theatergezelschappen hebben wethouders Kirsten de Wrede (Cultuur) en Rik van Niejenhuis (Ruimtelijke Ordening) op vrijdag 23 september de Kunstwerf geopend.

Volgens Kirsten de Wrede is De Kunstwerf een enorme verrijking voor de culturele sector in Groningen. “Hiermee bieden we onze podiuminstellingen letterlijk en figuurlijk duurzame huisvesting. Deze maakt de onderlinge samenwerking nóg makkelijker en geeft de gemeente en het Noorden een inspirerend podiumcluster.” Volgens Rik van Niejenhuis is dit een inspirerende plek geworden waar de openbare ruimte centraal staat. “Met de Kunstwerf brengen we instellingen op een unieke en eigenzinnige wijze onderdak die past bij de status van Groningen als stad van cultuur en architectuur.”

Podiumcluster
In 2018 besloot de gemeenteraad tot de gezamenlijke huisvesting van een aantal dans- en theatergezelschappen. Met de Kunstwerf hebben Club Guy & Roni, Het Houten Huis, De Noorderlingen en De Steeg nu eigen werkplaatsen en oefenruimtes in de Kunstwerf. De gezelschappen waren versnipperd over de stad gehuisvest in panden die zowel inhoudelijk als milieutechnisch onvoldoende op de toekomst waren voorbereid.

De Kunstwerf biedt voor al deze gezelschappen meer mogelijkheden. Zo beschikt Club Guy & Roni nu over een nieuwe permanente productieruimte en zijn De Noorderlingen veel beter bereikbaar.

Publieke buitenruimte centraa
lIn 2017 is via een open prijsvraag het ontwerp van architectenduo Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke geselecteerd. Aan de ontwerpwedstrijd deden 107 architectenbureaus mee. In het plan staat niet de binnenruimte, maar de publieke buitenruimte centraal. Een voorbeeld hiervan is de bijzondere tuin van de internationaal bekende tuinarchitect Piet Oudolf.

Renovatie Villa B

Naast de nieuwbouw van de Kunstwerf is ook de naastgelegen Villa B verduurzaamd en gerenoveerd. Het biedt huisvesting voor de cultuurinstellingen Jonge Harten, Noordpoolorkest, Club Guy&Roni en een ruimte voor culturele ZZP’ers. Hiermee is monumentale architectuur behouden gebleven en wordt het cultuurcluster verder versterkt.