GRONINGEN - Vanaf 1 juli 2021 is het gebruik van lachgas verboden in het uitgaansgebied van Groningen. Daar mag lachgas niet meer geïnhaleerd worden op straat. Hiermee wil het college de overlast van gebruikers en zwerfafval van lachgas tegengaan.


Het college heeft gebruik van lachgas in de openbare ruimte verboden, omdat hier voor de coronacrisis sprake was van structurele overlast. Met name jongeren in het uitgaansleven gebruikten lachgas en zorgden voor overlast. Ook lag er zwerfafval van ampullen en ballonnen op straat.

Schadelijk

“We vinden het gebruik van lachgas op straat schadelijk voor het uitgaansleven. Het lachgas wordt veelal bij een avondwinkel of een ander verkooppunt gekocht en direct buiten gebruikt. Daarbij staan vaak bij de verkooppunten groepen personen die lachgas inhaleren, te midden van het overige uitgaanspubliek. De politie ziet regelmatig onveilige situaties, waarbij jongeren ‘out’ gaan na lachgasgebruik. Daarom hebben we besloten om dit gebruik in de openbare ruimte te verbieden”, aldus burgemeester Koen Schuiling.

Vastgelegd

Het lachgasverbod is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Groningen (APVG). Met dit verbod loopt Groningen vooruit op een mogelijk landelijk verbod van de verkoop van lachgas voor recreatief gebruik. Een datum hiervoor is nog niet bekend.