GRONINGEN - Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 openen tientallen monumenten in de gemeente Groningen gratis hun deuren voor publiek tijdens de Open Monumentendag. Iedereen is van harte welkom om tijdens dit weekend een kijkje te nemen in een van de prachtige monumenten. Er is van alles te zien en te beleven, voor zowel jong als oud.


Levend erfgoed

Het thema van de Open Monumentendag van dit jaar is ‘Levend erfgoed’. Onder levend erfgoed verstaan we de tradities en gebruiken die kenmerkend zijn voor een regio. Denk bijvoorbeeld aan de Groninger taal, volksverhalen, ambachten, typische Groninger eet- en drinkgewoonten als de welbekende eierbal en ranja, en de jaarlijkse viering van het Groningens Ontzet. Een ander type levend erfgoed zijn bijzondere dieren- en plantenrassen, zoals de Groninger Blaarkop en Groninger appelrassen.

Anders dan de tastbare stenen van een monument, is levend erfgoed voortdurend in beweging en verandert het mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar. Deze ambachten, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar maken wij dit jaar nóg zichtbaarder tijdens Open Monumentendag.

Wat is er te doen in Groningen

Veel programmaonderdelen hebben te maken met de Groninger taal of Groninger volksverhalen. Neem een kijkje bij een tijdelijke tentoonstelling, luister naar verhalenvertellers of maak een volksverhalenwandeling onder begeleiding van een expert. Er zijn ook gratis flitslezingen, mini-concerten en stadswandelingen.

Hoogtepunten programma

Zaterdag

11.00 uur, St. Franciscuskerk: Broescursus Gronings door taaldocent Olaf Vos
15.00 uur, Pepergasthuis: optreden verhalenvertellerscollectief Kom op Verhoal
16.00 uur, Noordlaren: dorpswandeling door Noordlaren van 1850

Zondag

11.00 uur, Langelandster molen: optreden Luna Hamelink
13.45 uur, Garmerwolde: volksverhalenwandeling door Arjan Sterken
16.00 uur, kerk Woltersum: mini-concert Marlene Bakker

Programma

Kijk voor het gehele programma op de website van Open Monumentendag Groningen. Voor sommige activiteiten dient gereserveerd te worden.

Ontdekdag water, riool en toekomst

Op zaterdag 9 september organiseert de gemeente Groningen ook de Ontdekdag water, riool en toekomst. Deze dag valt bewust samen met de Open Monumentendag. Sommige rioolgemalen zijn namelijk ook monumenten, zoals het rioolgemaal aan het Damsterdiep. Deze is daarom te bezoeken in het weekend van 9 en 10 september. Onder de slogan ‘Waar gaat dat heen?’ kunnen bezoekers ontdekken hoe het riool er onder de grond uitziet, waar afvalwater naartoe gaat en hoe je eenvoudig water kunt besparen.