GRONINGEN -Wie voor het eerst via de toegangspoortjes achterin de giftshop de Hortus betreed, weet niet wat voor weelde er nog verscholen ligt. Een botanische tuin, een exotische plantenkas, een Chinese Ming-tuin waar er slechts drie van op de wereld zijn, de ‘Laarman-tuin’ en de ‘Hondsrug-tuin’, een Keltische tuin met een doolhof, een vlinder- en bijenweide, een rotstuin en speelplek voor kinderen: menig natuurliefhebber kan in de Hortus zijn hart ophalen. Maar naast de groenbeleving is er meer: zo worden er regelmatig evenementen in de Hortus georganiseerd, zoals muziekconcerten, een poëziefestival en een kinderfestival, dat dit jaar op zaterdag 3 september plaatsvindt.


Open tijdens de lockdowns
Het beheer van de Hortus wordt binnenkort overgenomen door gemeente Groningen, na jarenlang in handen te zijn geweest van Stichting Behoud Groene Hortus. Het wordt naast vijf betaalde krachten gerund door een kleine 100 vrijwilligers, waar Jenny van der Linde er al tien jaar één van is. Ze houdt zich onder andere bezig met de PR en evenementen en vertelt vol enthousiasme over ‘haar’ Hortus. “In de periode van lockdowns mochten wij open blijven en hebben veel mensen uit de stad en omliggende regio de Hortus ontdekt. Dat merkten we aan het stijgende aantal bezoekers en nieuwe abonnementen: met 32.000 vorig jaar, een stuk meer dan de jaren daarvoor. En alles komt hier: van ouderen tot toeristen uit de hele wereld, en van mensen met kinderen tot studenten die ergens met hun laptop gaan zitten.”

Chinese Ming Tuin
Eén van de bekendste bezienswaardigheden is de in 1995 door (toen nog) koningin Beatrix geopende ‘Verborgen Tuin van Ming’. Een uniek Chinees ontwerp, dat verder alleen in Canada en Australië is te vinden. “Er zwemmen hier Koi karpers van 25 jaar oud”, vertelt Jenny terwijl we voorbij het ‘Meer van de Rode Karpers’ door het metershoge ‘Bos van de Eeuwige Bamboe’ lopen. Op de vele bloeiende waterlelies dansen ondertussen ontelbare grote libellen in de middagzon, vlak bij het Duizend Dingen Paviljoen waar je in de zomer regelmatig workshops aquarel kunt volgen.

Specialisten
Ook bijzonder in de Hortus is de Laarmantuin, een tuin vol wilde planten die is opgenomen in de Stichting Nationale Plantencollectie. Hier groeien veel planten die op de lijst staat met bedreigde inheemse wilde plantensoorten. “Voor de verschillende soorten tuinen hebben we vrijwillige specialisten die precies weten hoe ze die specifieke bloemen en planten moeten onderhouden”, vertelt Jenny. “En de pas in 2017 aangelegde Hondsrugtuin is door een landschapsarchitect ontworpen en aangelegd, een kopie van het stuk landschap dat het zuiden van onze provincie verbindt met Drenthe.”

Iedereen is welkom
Of je nou interesse hebt in flora en fauna, of gewoon wilt genieten van de rust: iedereen is welkom in de Hortus. Je kunt in restaurant de Plantage terecht voor een hapje en drankje, maar je mag er picknicken met eigen meegebrachte versnaperingen. Je kunt er trouwen, speurtochten volgen, naar de beeldentuin of een insectenexpositie. “De Hortus is echt een belevingsplek”, vertelt Jenny trots. Nieuwsgierig? Kom het deze zomer zelf ontdekken aan de Kerklaan 34 in Haren. Of kijk op www.hortusharen.nl/agenda welke activiteiten, tentoonstellingen en workshops er binnenkort gepland staan.