GRONINGEN - Open Monumentendag wordt anders dit jaar. De reden laat zich raden: Covid-19. Toch zijn er dankzij de betrokkenheid van eigenaren, beheerders en gebruikers 35 monumenten te bezoeken. Alle deelnemende panden hebben maatregelen genomen voor een veilige ontvangst.

Daarnaast is een programma ontwikkeld in de buitenlucht over ziekte en gezondheid in de stad Groningen.

Vooraf checken!
Het is raadzaam om vooraf op de website te kijken naar de mogelijkheden bij het monument dat bezocht gaat worden. Voor sommige monumenten en activiteiten geldt een reservering vooraf. Alle deelnemers in de gemeente Groningen, dus ook in Haren en Ten Boer, staan hier vermeld. Er is dit jaar geen informatiemarkt en geen programmaboekje. Er is op 12 september wel een informatiepunt in het Boter en Broodhuisje van de Martinikerk, geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Stad en Gezondheid
Op deze Open Monumentendag wordt een link gelegd met de actualiteit. Gezondheid en de stad Groningen hebben in de loop der eeuwen een nauwe relatie gehad. In 1826 worden de Groningers doodziek; zeker 10% van de stadsbewoners overlijdt. De oorzaak is de Stormvloed van 1825, die op de ondergelopen landerijen rond de stad zorgt voor een uitstekende voedingsbodem voor de malariamug. Dit was niet de eerste epidemie die Groningen trof: regelmatig hielden cholera, tyfus en de pest huis in de stad. De stad zit dan ook vol herinneringen aan ziekte en gezondheid: van riool en waterleiding tot ziekenhuizen, watertorens en gasthuizen.

Doe-het-zelf tour op de fiets of te voet
In een rond de binnenstad staan tijdens Open Monumentendag 16 bordjes in de grond: een minitentoonstelling in de buitenlucht. De bordjes markeren plekken die wat vertellen over ziekte en gezondheid in Groningen. De plattegrond van de bordjes is af te halen bij het Boter en Broodhuisje of bij de Groningen Store in het Forum. De plattegrond is ook te vinden op de website van Platform Gras.

Anderhalvemeter tours
Drie gidsen leiden geïnteresseerden langs die plekken in de stad die symbool staan voor de relatie stad en gezondheid. Iedere gids kiest zijn eigen route, die elk zo’n anderhalf uur duren. Alle tours starten bij het Boter en Broodhuisje van de Martinikerk. De groepjes blijven klein. Een tour gaat per fiets, de andere twee gaan te voet. Vertrek is om 11.00 uur en om 14.00 uur.Deelnemen? Stuur dan een mail naar OMD@platformgras.nl met het gewenste tijdstip en de voorkeur voor wandelen of fietsen. Het aantal deelnemers is maximaal 10.

Audiotour: Gezond in Groningen
Speciaal voor Open Monumentendag is een audiotour gemaakt. Onderweg is van alles te horen over de relatie ziekte en gezondheid in de stad.

De tour is te downloaden. Kijk op de website van Platform Gras en volg de instructies:

Rumoer in de kerk van Leegkerk
Een speciaal project voor Open Monumentendag in de kerk van Leegkerk-Leegeweg 38: het Rumoer presenteert geluidskunst: Experimental flows wichever way the wind blows. Soundscapes, video en gesproken woord. Meerdere sessies tussen 12.00 en 17.00 uur.