GRONINGEN - ‘Anders Mobiel’ is het proefproject voor alternatief aanvullend vervoer in de binnenstad. De pilot start 11 juli, een week voordat de bussen niet meer over de Grote Markt rijden maar langs Gedempte Zuiderdiep en Diepenring. Het proefproject duurt een half jaar en wordt tussentijds gemonitord. Mensen die een mobiliteitsbeperking ervaren kunnen zich op marktdagen tussen 10 en 17 uur vanaf de haltes Zuiderdiep, Westerhaven en de nieuwe haltes bij de Sint Jansbrug (Stadsschouwburg en Provinciehuis) gratis laten vervoeren per riksja naar de Grote Markt. Dat doen zij door vooraf een centraal nummer te bellen, appen of sms’en waarna de riksja voorrijdt.

Samen met de Werkgroep Toegankelijk Groningen (WTG) is gezocht naar een passend alternatief voor de pilot Alternatief Vervoer Binnenstad, waarin een pendelbus door de binnenstad reed. Er is gekozen voor elektrisch aangedreven fietsriksja’s en vanaf september eventueel aangevuld met golfkarren. Voor de pilot is voor de duur van zes maanden een eenmalig bedrag van €50.000,- beschikbaar gesteld.

De doelgroep die gebruik maakt van de fietsriksja’s en golfkarren is naar verwachting klein. Vanwege de verwachte, kleine doelgroep en de recente ervaring met de pendelbus is de dienst op oproepbasis; er wordt niet gereden volgens een dienstregeling. Met een centraal telefoonnummer komen gebruikers rechtstreeks in contact met de fietsende stewards van Anders Mobiel.

In samenwerking met de WTG is er daarom voor gekozen om rondom de belangrijkste bushaltes (Zuiderdiep, Westerhaven en Sint Jansbrug) meetingpoints te creëren, zodat de gebruikers vanuit de bus direct kunnen overstappen op het aanvullende vervoer. Daarnaast kunnen gebruikers, vanwege de mobiliteitsbeperking die zij ervaren en de flexibiliteit die we willen bieden, in overleg met de fietsende riksja-steward eventueel ook op andere plekken opstappen.

Het inbelnummer is: 085 004 1844. Meer informatie op onze website