GRONINGEN - De ruim driehonderd schapen die momenteel in de gemeente de taluds en bermen kort houden, worden op zaterdag 4 juni geschoren tijdens de schaapscheerdersdag in het Noorderplantsoen. De dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur en wordt gehouden op het hondenveld bij de Oranjesingel.


De schapen worden geschoren met een scheermachine. Ook is te zien hoe dat vroeger ging, toen schapen met de schaar werden geknipt. Net als in voorgaande jaren zijn er workshops spinnen en is er een kleine markt met diverse wol- en textielproducten. Bezoekers kunnen in ruil voor een gift vachten meenemen. De opbrengst gaat weer naar een goed doel: de Nacht van de Vluchteling.

De gemeente zet al jaren schapen in bij het op een natuurvriendelijke manier kort houden van bermen en andere groengebieden. Met hun hoeven verbeteren schapen de structuur van de bodem zodat nieuwe zaden kunnen kiemen en de beplanting meer variatie gaat vertonen. Doordat de schapen zaden meedragen in hun vacht verspreiden ze allerlei plantensoorten. De schaapskudde graast van april tot en met september in de gemeente.