GRONINGEN - Zo’n 90 vluchtelingen uit Oekraïne hebben een opvangplek in een slaapboot aan Eemskanaal Noordzijde. Vooral gezinnen en studenten uit Oekraïne hebben hun intrek genomen in de slaapcabines.


“De sfeer is goed. Het is rustig en er is een gevoel van saamhorigheid”, aldus locatiemanagers Hetty van Koevorden en Battal Unaldi. Zij vragen vrijwilligers en buurtbewoners om hun hulp aan te bieden via WIJ Oosterparkwijk.

Regie terug

Al enkele weken biedt de slaapboot onderdak aan vluchtelingen uit Oekraïne. De boot was al ingericht. Sinds kort staan er langs de weg ook containers met keukens, wasmachines en wasdrogers. “Mensen willen graag de regie terug over hun leven. Zelf koken helpt daarbij”, vertelt Hetty. De eerste kippenpootjes liggen in de pan. Om rust te houden, is er een strakke werkwijze op de boot.

Beste bedoelingen

“Onze focus ligt op de vluchtelingen”, zeggen Hetty en Battal. Daardoor houden ze nauwelijks tijd over voor andere zaken. Zoals het coördineren van het aanbod van vrijwilligers. “Vooral in de eerste weken meldden vrijwilligers zich bij de boot om te helpen en om kleding en spullen te brengen. Hartstikke aardig. Ze kwamen met de beste bedoelingen. Maar we hadden niet direct een taak voor hen. Dat is voor de vrijwilligers zelf ook niet fijn, als ze hier niks te doen hebben.”

WIJ Oosterparkwijk

Wanneer Battal en Hetty een specifieke vraag hebben naar vrijwilligers, dan nemen zij het liefst contact op met WIJ Oosterparkwijk. Lub Snijder stemt daar vraag en aanbod op elkaar af voor de boot. Zo zijn er vaste vertalers. Ook zorgt een groep vrijwilligers voor vervoer als de middelbare scholieren voor het eerst naar de Internationale Schakelklas (ISK) gaan. “We zoeken nog wel mensen voor een vervoers-pool.”

Ulgersmaweg

Wanneer er spullen nodig zijn, wordt contact gelegd met de loods aan de Ulgersmaweg 51. “Het zou erg fijn zijn als vrijwilligers zich melden bij het WIJ-team in de Oosterparkwijk of hun spullen brengen naar de Ulgersmaweg. Dat werkt voor ons het beste.