GRONINGEN - De nieuwste editie van Hervonden Stad en Land, het jaarboek voor erfgoed in de gemeente Groningen, is woensdag gepresenteerd. Wethouder Roeland van der Schaaf reikte het vernieuwde jaarboek uit aan twee oud-redactieleden: Joris van Haaften en Hans van Gangelen. De uitreiking vond plaats in het oudste hofje van Groningen, het Pelstergasthuis.


Trouwe lezers zal opvallen dat het jaarboek een nieuw uiterlijk heeft. Dit heeft alles te maken met de recente samenvoeging van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer. Samen met de forse groei van de gemeente nam ook de verslaglegging over archeologie, bouwhistorie en restauraties toe. De redactie heeft dit moment aangegrepen om het jaarboek flink te vernieuwen, inclusief een nieuwe vormgeving, een bredere opzet en een meer dekkende titel, namelijk Hervonden Stand en Land.

Jaarboek

Een kleine greep uit de inhoud. Na de bekende rubriek In depot – uit depot en de jaarverslagen over archeologie, bouwhistorie en restauratie, begint het jaarboek met een artikel over de eeuwenoude zandwegen die Haren rijk is, getiteld Zandwegen op de Harener Hondsrug. In het artikel Oorlog en kunst: Trench art staat een kunstzinnig bewerkte granaathuls uit de Eerste Wereldoorlog centraal. Deze prachtige vondst werd gedaan tijdens graafwerkzaamheden voor de zuidelijke ringweg. Ook in de binnenstad zijn wederom bijzondere vondsten gedaan. In Op zoek naar de bron wordt dieper ingegaan op een fraaie, middeleeuwse gouden kruishanger, die werd aangetroffen aan het Hoge der A. Tot slot wordt in Een uitgelezen plek voor lezende kinderen de kleurrijke geschiedenis van een bijzonder tegeltableau van Anno Smith besproken.

Hervonden Stad en Land is te koop in de boekhandel en kost €13,50.