GRONINGEN - Hulporganisatie ZOA bestaat deze zomer 50 jaar en maakt daarom een tour door Nederland – om te beginnen op zaterdag 17 juni in Groningen, de stad waar in 1973 de wieg van ZOA stond op een studentenkamer.


In 1973 werden drie Groningse studenten geraakt door het leed van Vietnamese bootvluchtelingen. Waar de hulp in de eerste jaren alleen in Zuidoost-Azië (vandaar de naam ZOA) plaatsvond, is ZOA anno 2023 een van de grootste Nederlandse hulporganisaties die wereldwijd in actie komt voor mensen die alles zijn kwijtgeraakt door een oorlog of natuurramp. Eerst met noodhulp, en daarna met wederopbouw.

Omdat ZOA in 1973 begon met het opvangen van bootvluchtelingen, is een locatie aan het water nu het decor voor ontmoetingen met geïnteresseerde Groningers: vrijwilligers, donateurs, collectanten, collectecontactpersonen en iedereen die nieuwsgierig is. De ontmoetingsplek is de Graansilo nabij de Oosterhaven. Je kunt er direct naar naartoe gaan, maar er vaart ook een gratis ZOA-sloep naar de Graansilo vanaf NS-station Groningen.


In de Graansilo aan de Griffieweg zijn er (film)presentaties over het wereldwijde werk van ZOA. Er is een meet & greet, kinderen kunnen spelletjes doen of kleuren en er is de mogelijkheid om in gesprek te gaan en vragen te stellen. Koffie en thee zijn gratis. Een dagje uit voor de hele familie.

Alles op een rijtje:

Datum en tijd: zaterdag 17 juni 2023 van 10 tot 16 uur

Locatie: Graansilo, Griffieweg 4a, Groningen

De toegang is gratis, maar in verband met de catering zijn we graag op de hoogte van je komst. Meld je aan op: www.zoa.nl/zomer

Na Groningen legt de ZOA-zomertour ook nog aan in Urk (24 juni), Goes (8 juli) en Apeldoorn (15 juli). Kijk op www.zoa.nl/zomer voor meer informatie