HOOGEZAND-SAPPEMEER - Apotheek Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer heeft in 2020 de hoogste score behaald in het Onderzoekprogramma Kwaliteit Apotheken (OKA) van onderzoeksbureau AMP te Vught en mag zich daarom een jaar lang 'Beste Apotheek van Nederland' noemen.


Apotheek Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer is in juli 2018 ontstaan door een samengaan van Apotheek Kranenborg en Apotheek ‘t Hooge Zand in een nieuw medisch centrum waar 8 huisartsen, 5 thuiszorgorganisaties en 14 andere disciplines intensief samenwerken. Naast eigen expertise heeft dit volgens apotheker Anne de Vries Bots zeker bijgedragen aan het resultaat. Deze apotheek was al 5 keer eerder “Beste Apotheek van Nederland”.

Apotheken die meedoen aan het onderzoekprogramma worden 6 keer per jaar bezocht door ervaren waarnemers, die (al dan niet als ‘mystery guest’), de rol spelen van patiënt. Daarbij wordt nagegaan of de apotheek de juiste zorg op de juiste wijze verleent. Is de bejegening in orde, hoe staat het met de privacy? Maar ook de kwaliteit van advies en voorlichting en de wacht- en adviestijden worden gemeten. Er wordt bekeken of de door de apotheek verleende zorg overeenkomt met de richtlijnen van de landelijke beroepsorganisatie van apothekers, KNMP.

De bezoeken hebben niet alleen betrekking op medicijnen die door een arts op recept worden voorgeschreven. Ook klachten waarvoor iemand niet naar de arts hoeft maar die met een zelfzorgadvies en/of een vrij verkrijgbaar medicijn kunnen worden verholpen, komen in het onderzoek aan de orde. In een tijd waarin de huisartsenzorg zwaar belast wordt, is het belangrijk om voor advies over kleine kwaaltjes ook bij de apotheek terecht te kunnen.

De onderwerpen die in 2020 aan de orde kwamen, gingen over het overschakelen van de ene soort bloedverdunner naar een andere en over een middel tegen hoge bloeddruk. Bij de zelfzorgcasussen ging het om jeuk en bultjes door de eikenprocessierups, een pijnlijke knie, advies over Vitamine D en buikklachten. Voor het bepalen van de jaarranking tellen alleen de zelfzorgcasussen mee.

Bij het ontwerpen van de casussen en het beoordelen van de resultaten worden de onderzoekers van AMP ter zijde gestaan door een panel van onafhankelijke deskundigen, waarin apothekers uit het werkveld; ondersteunende organisaties en universiteit zitting hebben.

De resultaten van elke individuele apotheek worden vergeleken met die van de andere deelnemende apotheken. Door mee te doen aan het onderzoeksprogramma krijgt de apotheek inzicht in wat er goed gaat in de apotheek en waar er eventueel verbeteringen mogelijk of nodig zijn. Apotheken doen op vrijwillige basis mee. Zij betalen het onderzoek zelf; het wordt niet gesponsord of gesubsidieerd.

De gemiddelde wachttijd bij de apotheekbezoeken die de veldwerkers van AMP in 2020 aflegden, was 2,6 minuten. De akoestische privacy was wel een aandachtspunt dit jaar. Dat had ongetwijfeld te maken met coronamaatregelen zoals afstand houden en het gebruik van mondmaskers en spatschermen in de apotheek.

De top-3 apotheken van 2020 ontvangen een raamsticker met hun ranking en zijn door AMP met een XXL-taart voor het hele team beloond voor hun inspanningen om farmaceutische zorg van een hoog niveau te leveren.

De volledige top-10 van beste apotheken van Nederland over 2020 ziet er als volgt uit:

Apotheek Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer, Hoogezand

Service Apotheek Noordhove, Zoetermeer

ACN Apotheek Stad van de Zon, Heerhugowaard

BENU Apotheek Hoge Vucht, Breda

Service Apotheek Van Weringh, Wageningen

Apotheek Heikant Veldhoven BV, Veldhoven

Apotheek De Dragt, Drachten

Apotheek Van Thoor, Maastricht

Alphega Apotheek Lichtenvoorde, Lichtenvoorde

Alphega Apotheek Bakel-Milheeze, Bakel