GRONINGEN - Vandaag kwamen bestuurders en ambtenaren van de provincie, Groninger gemeenten, ministeries en andere betrokkenen samen in het provinciehuis voor het symposium Brede Welvaart. Onderwerp van gesprek was de uitdaging om brede welvaart tastbaar te maken en te integreren in onze manier van denken en doen. De deelnemers konden ervaringen delen en inspiratie opdoen gericht op brede welvaart centraal stellen bij beleidsopgaven.

Wat is brede welvaart?

Brede welvaart gaat over méér dan economische groei; het omvat alles wat bijdraagt aan de kwaliteit van leven, nu en in de toekomst. Het gaat om alles wat mensen van waarde vinden. Naast materiële welvaart gaat het bijvoorbeeld ook om gezondheid, onderwijs, milieu en leefomgeving, sociale cohesie, persoonlijke ontplooiing en (on)veiligheid. We kijken niet alleen naar de kwaliteit van leven in het ‘hier en nu’, maar ook de effecten van onze manier van leven op het welzijn van mensen buiten de regio en voor toekomstige generaties.

Voorbeelden uit de praktijk

Gedeputeerde Pascal Roemers opende het symposium. Adviseur, schrijver en spreker Paul Schenderling vertelde vervolgens meer over brede welvaart in de beleidspraktijk. Uiteindelijk konden de aanwezigen verder kennis vergaren via deelsessies over praktijkvoorbeelden. Deze sessies gingen over de Lelylijn, een ziekenhuisfusie in Friesland en een bedrijventerrein in Waalwijk. Bij al deze praktijkvoorbeelden draaide het om de impact die dit project heeft, zowel positief als negatief, op alle brede welvaart thema's.

Monitor Brede Welvaart Groningen 2024

Tijdens het symposium overhandigde Roos Jelier, directeur bestuurder van CMO STAMM, de nieuwe monitor Brede Welvaart 2024 aan gedeputeerde Pascal Roemers. Vervolgens presenteerde Aleid Brouwer, bijzonder Hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en senior onderzoeker bij het Sociaal Planbureau Groningen, de belangrijkste resultaten van deze nieuwe monitor. Alle brede welvaart thema's komen samen in de vijf grootste uitdagingen voor de provincie Groningen:
  • Bereikbaarheid als voorwaarde voor kansengelijkheid
  • Gezondheidsverschillen verkleinen kan niet zonder het versterken van de bestaanszekerheid
  • Herstel van vertrouwen belangrijke opgave
  • Demografische veranderingen zorgen voor uitdagingen op het gebied van zorg en wonen
  • Versterken en verduurzamen: een complexe uitdaging voor Groningen
Bekijk de monitor brede welvaart 2024 op de website van Sociaal Planbureau Groningen.