HELMOND - Voor het eerst sinds 2000 stonden vrijdagavond Helmond Sport en FC Groningen tegenover elkaar. Het waren de noorderlingen die er in de stromende regen met de drie punten vandoor gingen.


In de eerste helft, die later begon vanwege vertraging bij de Groningen-supporters, waren de grootste kansen wel voor de gasten. Met name spits Kevin van Veen was er meerdere keren erg dichtbij.

Na de rust, in de zeventigste minuut, viel dan toch de bevrijdende treffer voor Groningen. De negentienjarige Thom van Bergen kopte raak uit een hoekschop en maakte daarmee zijn eerste doelpunt voor de hoofdmacht. Bij het vieren van die goal werden er echter wel plastic bekers op het veld gegooid, waardoor de wedstrijd volgens protocol tijdelijk werd stilgelegd.

Helmond Sport ging na de hervatting vol op zoek naar een gelijkmaker. En die kwam er ook, want in de 87ste minuut legde Marco Rente zijn tegenstander neer. De FC Groningen-verdediger kreeg rood en Martijn Kaars schoot de daaropvolgende penalty overtuigend binnen.

In een ultieme poging om met een man minder toch nog de winnende te forceren bracht trainer Lukkien de eerder uit de slectie gezette Liam van Gelderen nog in. Door in de 95ste minuut alsnog de 1-2 te maken werd hij de Groningse held en klimt de formatie van Lukkien naar plek drie op de ranglijst van de Keuken Kampioen Divisie.